Chinese ambassade houdt reünie voor Surinamers
25 Jul 2015, 15:46
foto
Surinamers die een studie of training hebben gevolgd in China, poseren met de Chinese ambassadeur Zigang Yang en zijn staf tijdens een reünie.(Foto: SCTV)


De Chinese ambassade in Paramaribo heeft vrijdagavond een reünie gehouden voor Surinamers die een studie of training hebben gevolgd in China. Suriname heeft voor 2015 rond de 100 trainingen, 20 mastersopleidingen en 6 beurzen van de Volksrepubliek China aangeboden gekregen, somt Ellen Naarendorp, directeur ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) op.

Zij stelt dat de Surinamers niet alleen kennis opdoen tijdens hun studie of training in China, maar ook aan cultuuruitwisseling doen. Suriname is China dankbaar voor de opleidingskansen.

Binnenkort vertrekken ongeveer 20 landbouwdeskundigen naar de Hunan provincie, China om kennis op te doen in de hybride rijsttechnologie, vertelt de Chinese ambassadeur Zigang Yang. Naast ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, zitten ook personen van de universiteit in de delegatie. Yang voegt eraan toe dat Surinaamse officieren zullen deelnemen aan de jaarlijkse defensie seminars en militaire trainingen. De ambassadeur is ervan overtuigd dat personen bij terugkeer zullen bijdragen aan de Surinaamse ontwikkeling. “Zij zullen ook voorstanders zijn geworden voor het versterken van de bilaterale betrekkingen en praktische samenwerking tussen onze twee landen.”

Volgens defensieminister Lamuré Latour zijn de Chinese trainingsmogelijkheden heel belangrijk voor zijn organisatie. Het aantal academisch en op militair niveau opgeleide personen neemt op deze manier toe. “De trainingen dragen ook bij tot een beter begrip van de internationale veiligheid en defensie gerelateerde onderwerpen.” Latour benadrukt dat de defensieorganisatie de relatie met China waardeert en zich verbindt om de ‘One-China Policy’ te ondersteunen. “U mag met trots zeggen dat uw land heeft bijgedragen aan de toename van de vaardigheden van het Surinaamse defensiepersoneel. U bent een echte vriend van Suriname.”

Rond de 100 Surinamers die vanaf 2001 tot 2015 een studie of training in China hebben gevolgd, waren op de reünie aanwezig. Het is tweede keer dat de ambassade zo een bijeenkomst heeft gehouden. Jade Tjon, Human Resource Officer op de Centrale Bank van Suriname, heeft haar indrukken in China gedeeld met de aanwezigen. BuZa-medewerker Astrid Pavion die een masteropleiding Psychologie heeft genoten in China zegt over haar ervaring: “Wij voelen ons meer dan bevoorrecht deze mogelijkheid te hebben gekregen. Om deze levens veranderende ervaring te hebben gehad.”

Ambassadeur Yang hoopt dat meer Surinamers gebruik willen maken van de jaarlijkse opleidingsmogelijkheden in zijn land. Alle studies en trainingen worden door het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten bekendgemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May