Prey Skoro genoodzaakt instapniveau te verlagen
20 Jul 2015, 03:13
foto


Drie locaties van de Prey Skoro worden mogelijk gesloten terwijl de school in Jarikaba definitief de deuren dichtdoet. Het besluit van het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinowC) om kinderen onder drie jaar in te schrijven op de kleuterschool, heeft gezorgd voor enige onduidelijkheid en verwarring bij vooral ouders. Na het bekendmaken hiervan hebben een heleboel ouders besloten om hun geld terug te nemen van de Prey Skoro, zegt Yvonne Karels-Helslijnen van Saga Interproject aan Starnieuws.

In eerste instantie waren zes locaties in de gevarenzone, maar mede door inzet van de leerkrachten is het aantal gereduceerd tot drie. Leerkrachten zijn zelf op pad gegaan om kinderen te kunnen rekruteren voor de voorschoolse educatie. Er zijn ook ouders van wie de kinderen al op de Prey Skoro zitten die bewust hebben gekozen voor deze onderwijsvorm. Door de Prey Skoro leiding was namelijk vastgesteld dat er minimaal 12 kinderen nodig zijn om een klas te kunnen draaien. ‘Ik heb de leerkrachten de ruimte gegeven om hun locatie te redden en beloofd dat ik in augustus de beslissing neem’, zegt Karels.

Doelgroep verlaagd
Was het zo dat tot en met het begin dit schooljaar nog peuters vanaf 2 jaar en 6 maanden werden toegelaten, is het instapniveau verlaagd tot 2,4 jaar. Voorwaarde om toegelaten te worden is dat de kinderen wel zindelijk moeten zijn. Zoals altijd het geval is krijgen ouders van kinderen die nog niet zindelijk zijn stappen mee voor hun kinderen om hen zover te krijgen dat ze vragen om naar het toilet te gaan. Om de ouders een hart onder de riem te steken bellen begeleiders eens per week naar de ouders voor de vorderingen. Intussen is het Platform voor Clusters Basisscholen in Suriname het niet eens met het besluit om kinderen onder drie jaar in te schrijven op de kleuterschool.

Ondanks de tegenslag vanuit het MinowC laat de Prey Skoro zich niet uit het veld slaan. Op 7 augustus vindt de officiële opening van vier locaties in Nieuw Nickerie en Wageningen plaats op de Sint Alfonsusschool.
‘Wij geloven dat peuters moeten spelen en zich daardoor spelenderwijs ontwikkelen tot sociaalvaardige en emotioneel stabiele kleuters. Met een ontwikkelingsgericht voorschoolsprogramma willen wij het beste uit deze peuters halen’, zegt Karels. Jaarlijks onderzoek toont aan dat Prey Skoro de kinderen een goed fundament meegeeft voor hun instap in het basisonderwijs.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May