Reeks aardbevingen in Oost-Caribische landen
20 Jul 2015, 07:16
foto
De Caribische regio heeft veel meer aardbevingen door de tektonische bewegingen van de aardkorst. (Beeld: US Geological Survey)


Deskundigen waarschuwen al jaren over de aanzienlijke mogelijkheid op grote aardbevingen en daarop volgende tsunami-gevolgen in het Caribisch gebied. De Caribische regio ligt in een gebied waar grote tektonische bewegingen plaatsvinden.

Eén van de belangrijkste tektonische vlakken ligt in de buurt van Dominica, wat wordt beschouwd als het punt met een groter aantal potentieel actieve vulkanen in de wereld. Het Caribisch Gebied is zeer gebrekkig uitgerust om vroegtijdige waarschuwingen voor een tsunami te kunnen geven.

Een reeks van krachtige aardbevingen heeft sommige Oost-Caribische landen tot nog toe opgeschrikt. Daarbij is schade aan personen of materie aangericht, zegt de University of the West Indies. De seismische afdeling van de universiteit heeft donderdagochtend een aardbeving van 5.0 genoteerd in het noordoosten van Trinidad en Tobago. De beving, die plaatsvond op een diepte van 35,9 kilometer, is ook gevoeld in Venezuela.

De universiteit noteerde een half uur daarna een andere aardbeving met een kracht van 5.7 ten noordoosten van Bridgetown, de hoofdstad van Barbados. De naburige eilanden St. Vincent en de Grenadines, Guadeloupe, St. Lucia en Martinique hebben de beving ook gevoeld. Deze aardbeving werd gevolgd door drie anderen in 20 minuten met een kracht van 6.4, 4.1 en 5.3 op de schaal van Richter. Al deze aardbevingen hebben zich langs de kusten van Barbados voorgedaan. In Suriname is de beving van 6.4 ook gevoeld.

Zondagmorgen is er ook een aardschok geweest 151 kilometer ten noordoosten van Barbados. Die beving had een kracht van 4.2.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May