Raadsman betwist hoogte verduisterd bedrag
18 Jul 2015, 12:02
foto


Een vrouw wordt verweten dat zij US$ 98.567 zou hebben verduisterd van het bedrijf waar zij werkte. Volgens raadsman Frank Truideman is het verduisterd bedrag veel minder dan zoals dat opgenomen is in de tenlastelegging. De raadsman voerde aan dat zijn cliënt steeds de hoogte van het bedrag heeft betwist.


De advocaat vindt dat het opsporings- en financieelonderzoek slordig verricht zijn. Volgens hem draagt de strafeis van de vervolging wel de beginselen van redelijkheid en billijkheid. Officier van justitie, Claudia Bruining, heeft geëist acht maanden celstraf waarvan vier voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van drie jaar. De raadsman voerde aan dat zijn cliënte een les heeft geleerd om niet aan andermans geld te komen.

De officier van justitie twijfelt helemaal niet aan het bedrag in de tenlastelegging; ze verwijst daarbij naar het politioneel onderzoek. Eerder op een rechtszitting had de officier opgemerkt dat het bedrijf enorme financiële schade lijdt door de handelingen van de verdachte. De vrouw had valselijk bonnen opgemaakt. Facturen die al waren betaald, zijn gekopieerd, vervalst en is er opnieuw ontvangen met deze ‘facturen’. De verdachte heeft bekend dat zij US$ 4.000 tot US$ 6.000 voor zichzelf heeft gebruikt. Twee deskundigen uit het buitenland hebben een onderzoek verricht en hebben geconstateerd dat er een tekort van US$ 98.567 is.

Op de bankrekening van het bedrijf staat er een saldo van US$ 94.499. Volgens advocaat Truideman die de verdachte bijstaat, is het tekort dan veel minder dan wordt beweerd. Het verschil van die twee bedragen zou dan het tekort zijn. De verdachte heeft verklaard dat zij geen tekeningsbevoegdheid had en dus geen cheque kon uitschrijven. Ze zegt dat ze geld had ontvangen en dat in een kluis had geplaatst. Daaruit nam ze geld voor eigen gebruik. Met die bedragen heeft zij een reis voor haar gezin naar Curaçao bekostigd, enkele huishoudartikelen gekocht en een deel verbrast.

Bij de politie had zij verklaard dat het mogelijk is dat zij dat bedrag zou hebben verduisterd. De verdachte zegt dat zij voor het eerst in aanraking met de politie is gekomen en dat zij erg verward was. Zij kon niet nuchter nadenken en de politie hield haar voor dat zij moest meewerken. Vandaar dat zij met alles instemde, terwijl zij de documenten niet eens had gezien. De verdachte verklaarde dat zij een hypotheek van SRD 150.000 had waarvoor zij maandelijks SRD 1.500 moest aflossen. Hierdoor kon zij niet uitkomen met haar geld, wat haar ertoe bracht om de daad te plegen. De verdachte heeft acht en een half jaar gewerkt voor het bedrijf. Toen de verduistering aan het licht kwam, werkte zij er al een jaar niet meer. Op 6 augustus doet de rechter uitspraak in deze zaak.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May