Minister Leilis roept op tot vergevingsgezindheid
16 Jul 2015, 18:12
foto
Minister Edmund Leilis tijdens de televisietoespraak. (Foto: Buza)


Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken grijpt het einde van de vastenmaand Ramadan aan om eenieder op te roepen vergevingsgezind en verdraagzaam te zijn. Alleen zo "kunnen we in vrede en harmonie met elkaar blijven leven en werken aan de opbouw van het land".

De boodschap van de minister:
'Landgenoten, moslim broeders en zusters,
Kijkers en luisteraars,
Moge de vrede, de genade en de zegeningen van de Almachtige met u allen zijn.
Het is voor mij als minister van Binnenlandse Zaken belast met religieuze aangelegenheden, ook dit jaar een voorrecht en een bijzonder genoegen om u aan de vooravond van de nationale religieuze feestdag in verband met Iedul Fitr, een nationale overdenking mee te geven.

De vastenmaand Ramadan is ten einde en de meer dan 1 miljard moslims verspreid over alle continenten in de wereld maken zich op om het Iedul Fitr feest op gepaste wijze, samen met een ieder te vieren.
Voor onze moslim broeders en zusters - en vele anderen - is Ramadan een periode van geestelijke en spirituele opleving. Het is immers in deze maand dat volgens de Islamleer de openbaring van de Koran heeft plaats gevonden. Een openbaring, die ongetwijfeld kan dienen als een leidraad voor de gehele mensheid.
In de Koran is uitdrukkelijk aangegeven dat er door het vasten godvrezendheid wordt verkregen en gedurende de vastenmaand geven moslims in hoge mate aandacht aan hun verlangen tot spiritualiteit en devotie.

Devotie en spiritualiteit worden verkregen door de materiële- en de immateriële onthouding in de vastenmaand, van zonsopkomst tot zonsondergang. Er worden nobele karaktereigenschappen ontwikkeld zoals zelfbeheersing, volledige overgave aan God en het verstevigen van de onderlinge banden met familie, vrienden, collega’s, buren, kennissen en in feite met de gehele gemeenschap.
De onthouding van voeding, drank en andere wereldse geneugten bevordert tevens het verkrijgen van begrip en medeleven voor diegenen die niet door hun eigen keuze, maar door allerhande externe omstandigheden in erbarmelijke situaties verkeren. Het zich onthouden van spijs en drank wakkert spontaan het gevoel om actie te ondernemen tegen honger en armoede in het diepste van het hart aan. Gelovigen worden bewuster over de waarde van de gemeenschappelijke actie tegen de problemen en dagelijkse beslommeringen waarmee vele mensen te kampen hebben.

Na een maand vasten is het begrijpelijk dat de vreugde van de moslim een climax bereikt bij het Iedul Fitr-feest. Gelovigen zijn in staat en bereid om de viering dagenlang voort te zetten. Maar, wat men niet uit het oog mag verliezen bij het feesten is de toestand van de minder fortuinlijke medemensen. Immers, de conditie om een volledige beloning te verkrijgen voor het vasten, is het schenken van een verplichte aalmoes aan behoeftigen en minderdraagkrachtigen en wel voordat men het Iedul Fitr-gebed verricht. Uiteindelijk moet dit leiden tot het in de praktijk brengen van een belangrijk beginsel in de Islam, en ik citeer: “Niemand van jullie heeft daadwerkelijk geloof, totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst” wat min of meer overeenkomt met een populaire uitdrukking: “Heb uw naaste lief, gelijk uzelve”.

Landgenoten, broeders en zusters
Het Iedul Fitr-feest is de afsluiting van een maandlange periode van zelfreflectie en bezinning over de zin van het leven, en zoals eerder gezegd leidt deze bezinning tot godvrezendheid. Deze vormt de basis voor oprechtheid, eerlijkheid en de motivatie om de naasten en de gemeenschap dienstbaar te zijn en te werken aan het behalen van de persoonlijke en maatschappelijke doelen.
In tegenstelling tot de negatieve en angstaanjagende nieuwsberichten en beelden die via de media worden verspreid, waarin de Islam wordt geassocieerd met chaos en ellende, roept de Islam een ieder nadrukkelijk op om in eenheid, broederschap en met naastenliefde met elkaar te leven en om te gaan.

Een noemenswaardig kenmerk van het Iedul Fitre-feest is haar universeel karakter. Dit komt tot uitdrukking bij de dagelijkse gebeden, waarbij de gelovigen ongeacht ras, etnische groep, nationaliteit, sociale status of huidskleur elke avond weer schouder aan schouder de extra gebeden verrichten in de vele moskeeën.
In de maand Ramadan heeft de islamitische gemeenschap dagelijks vele smeekgebeden verricht voor land en volk en voor de nieuwe regering die het land de komende vijf jaren zal besturen. Want wees ervan verzekerd dat de smeekbede van een vastende door de Schepper wordt verhoord. Er is bewust ook in de gebeden blijk gegeven van de bezorgdheid over de moeilijke situatie waarin broeders en zusters in verschillende landen zich bevinden en gevraagd om oplossingen en verbetering.

In deze Iedul Fitr- boodschap doe ik een oprechte oproep aan eenieder in Suriname om vergevensgezind en verdraagzaam te zijn. Want slechts daardoor kunnen we in vrede en harmonie met elkaar blijven leven en werken aan de opbouw van het land.
Laten wij dit Iedul Fitr- feest als gemeenschap daarom aangrijpen om de vele uitdagingen die op ons pad zijn aan te gaan en vol optimisme en frisse moed door te gaan om ons in te zetten voor land en volk.
Namens president D. D. Bouterse en de regering van Suriname, wens ik u allen een gezegende Iedul Fitr toe.
Ied Moebarak."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May