Kanhai: PL krijgt slag op slag in zaak Sapoen/Chitan
14 Jul 2015, 00:01
foto
De kantonrechter stelt dat ze wel bevoegd is het kort geding tegen de Assembleevoorzitter te behandelen.


Pertjajah Luhur (PL) heeft op basis van het vonnis van rechter Alida Johanns besloten om de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan opnieuw terug te roepen. De rechter heeft gesteld dat het terugroepen van de Assembleeleden te vroeg is gebeurd. Zij waren op 25 juni nog geen Assembleelid toen zij teruggeroepen werden. Partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt aan Starnieuws dat het vonnis veel mogelijkheden biedt aan de partij. Irvin Kanhai, raadsman van Sapoen en Chitan, om een reactie gevraagd, antwoordt dat Somohardjo 'slag op slag' zal incasseren. "Hij blijft fouten maken, ik weet niet wie hem adviseert."

"PL kan natuurlijk weer een deurwaardersexploot sturen, maar daar gaat niks mee bereikt worden. In feite moet de terugroeping door alle partners van V7 worden gestuurd, ook al is de combinatie ontbonden. Kijk maar naar de geloofsbrieven. Daar staat dat ze gekozen zijn als kandidaten van V7. De combinatie is ontbonden, maar zijn de verkiezingsautoriteiten hiervan in kennis gesteld?", is de reactie van Kanhai. Intussen is de nieuwe terugroeping, die gestuurd is via PL raadsman Gerold Sewcharan betekend aan de twee Assembleeleden.

Somohardjo vindt dat als Sapoen en Chitan meewerken aan de verkiezingen later op de dag, kan het best zijn dat de president en vicepresident ongrondwettelijk gekozen zijn. "De coalitie hoeft niet bang te zijn dat er geen tweederde meerderheid zal zijn voor de verkiezing. Wij zullen in de zaal zijn. Dit hebben ook andere oppositiepartijen meegedeeld", zegt Somohardjo.

"Wie bepaalt dat de president en vicepresident mogelijk ongrondwettelijk zijn gekozen. De rechters kunnen dat niet en er is geen constitutioneel hof", stelt Kanhai. Procederen in buitenland is alleen mogelijk als de nationale mogelijkheden uitgeput zijn. Volgens Kanhai zal Somohardjo slag op slag incasseren in deze zaak. "Hij maakt zich alleen maar belachelijk, want hij weet alles van overlopen af. Hij is in 1975 toch ook overgelopen", kaatst Kanhai. Hij blijft er bij dat de terugroepwet bijzonder slecht is. Op basis hiervan is het niet mogelijk om Assembleeleden terug te roepen, meent Kanhai. Somohardjo vindt juist dat door de rechterlijke uitspraak de weg vrijgemaakt is om te handelen. Hij vindt het ook belangrijk dat de rechter gesteld heeft bevoegd te zijn om de zaak in behandeling te nemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May