Nailah van Dijk: 'De terugroepwet heeft bijna gewerkt'
13 Jul 2015, 17:32
foto
Advocaat Nailah van Dijk staat journalisten te woord. (Foto: Raoul Lith)


“De terugroepwet heeft bijna gewerkt. Als het op den dertigste was toegepast en alles conform had plaatsgevonden, was er misschien een andere uitspraak gekomen,” antwoordt Nailah van Dijk, op vragen van journalisten. Rechter Alida Johanns heeft de vordering van Pertjajah Luhur (PL) afgewezen. Zij voerde aan dat het moment van terugroeping niet correct was. De Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan moesten teruggeroepen worden nadat ze waren beëdigd en toegelaten.

Van Dijk voegt direct aan toe dat op de juiste wijze indienen van de vordering niet perse zou resulteren in het voordeel van PL. “De rechter let niet alleen op wat de wet zegt, maar ook op wat de omstandigheden zijn van het geval”, merkt ze op. Van Dijk hoopt dat er nu anders tegen de wet aangekeken wordt. “Het is wel duidelijk dat er heel wat vaagheden zijn die verduidelijkt moeten worden. Ik denk dat de Assemblee wat werk op haar bord heeft als het gaat om deze wet.”

Van Dijk geeft aan dat het niet door de vaagheden in de wet komt dat de zaak in het voordeel van haar cliënt, Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, is beslecht. “Er is gewoon prematuur gehandeld, dat is een feit in dit geval. Er is een terugroeping gedaan van Assembleeleden die eigenlijk nog geen Assembleeleden waren. In principe heeft de wet niet eens z’n werk kunnen doen: je kunt alleen teruggeroepen worden wanneer je toegelaten wordt tot de Assemblee.”

“Mensen kunnen doen wat ze willen. De wet schrijft voor dat je Assembleeleden terug kunt roepen. Diepakkoemar Chitan en Raymond Sapoen zijn nu wel Assembleeleden. Als de Pertjajah Luhur vindt dat het in haar voordeel is om dat te doen, moet ze dat doen. Ik denk van niet. Ik kan niet in een kristallen bol kijken maar ik ben voorbereid op alles.” Gerold Sewcharan, raadsman van PL gaf eerder aan eerst het vonnis met zijn cliënt door te nemen, voordat er beslist wordt over wel of niet gaan in hoger beroep.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May