De vrouw, vasten en gebed
11 Jul 2015, 12:28
foto


De maand Ramadan is een gezegende maand die in het leven van elke moslimman en -vrouw jaarlijks terugkeert. Deze maand stelt net zoals de man ook iedere vrouw in de gelegenheid om door het vasten en aanbiddingen zegeningen vanwege de Here God te verkrijgen en Zijn nabijheid te verwerven. De leer van de Islam leert dat er geen onderscheid bestaat tussen een man en een vrouw in het dienen van God en in het verrichten van aanbiddingen en andere goede daden. Zo vermeldt de Heilige Qur’aan in hoofdstuk 33 vers 36: Voorwaar, de Moslims en de Moslima’s en de gelovige mannen en vrouwen, de gehoorzame mannen en vrouwen, de waarachtige mannen en vrouwen, de standvastige mannen en vrouwen, de mannen en vrouwen die nederig zijn, de mannen en vrouwen die aalmoezen geven, de mannen en vrouwen die vasten, de mannen en vrouwen die hun kuisheid bewaren, de mannen en vrouwen die Allah vaak gedenken - voor zulken heeft Allah vergiffenis en een grote beloning bereid.

Ook in hoofdstuk 9 vers 72: Allah heeft de gelovigen, mannen en vrouwen, tuinen beloofd waar doorheen rivieren stromen, heerlijke woonplaatsen in tuinen der eeuwigheid. En het behagen van Allah is het grootste. Dit is de grootste zegepraal.

Door aanbiddingen en het verrichten van goede daden geeft de mens invulling aan het doel van zijn Schepping. Zowel aan mannen als aan vrouwen die de Almachtige dienen en goede werken verrichten heeft de Here zegeningen en beloning als tegenprestatie beloofd. Dit is niet alleen in de religie van de Islam zo, doch ook in de overige religiën die vóór de Islam bestonden. Daarin zijn aan de vrouwen evenals de mannen toestemming verleend om de gebedshuizen binnen te treden en hun gebeden te verrichten en daarmede zich te richten tot hun Schepper. Het is een vaststaand feit dat de zegeningen voor het verrichten van ware gebeden en goede daden zijn verworven door mannen en vrouwen van alle religiën.

In de periode van de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met Hem) werd erop toegezien dat mannen en vrouwen werden onderwezen in de leer van de Islam. In een overlevering zei de profeet dat een mens van wieg tot graf kennis moet vergaren. In een andere overlevering zei hij dat het de plicht is van iedere mens om kennis te vergaren al moet hij daarvoor helemaal afreizen naar China. Bij het doen van deze uitspraken heeft de Gods profeet zich niet beperkt tot de mannen alleen. Daarentegen richtte hij zich tot zowel de mannen als de vrouwen. De Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met Hem) bezocht bij bepaalde gelegenheden de vrouwen speciaal om hun kennis bij te brengen. Zo gingen de vrouwen ook naar Hem toe voor kennisvergaring en/of om allerlei vragen te stellen: religieuze, algemene of persoonlijke vragen. De vrouwen hadden alle vrijheid om de moskeeën te bezoeken voor onder andere gebedsdoeleinden. De vrouwen gingen ook vasten en zij mochten ook de itikaaf in de moskeeën houden. Ook mochten zij de Hadj (bedevaart) verrichten. Hazrat Ayesha, de echtgenote van de Heilige Profeet (vrede zij met Hem), heeft verteld dat tijdens het Fadjr gebed (het vroege ochtendgebed) zij en andere vrouwen bedekt met hun hoofddoeken naar de moskee gingen voor het verrichten van het gebed dat geleid werd door de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met Hem). Na het gebed keerden zij huiswaarts terug (bron: Bukhari Kitabus Salaat en Sunan Ibne Maadja)

In alle hadiesboeken, de boeken waarin de overleveringen van en over de Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met Hem) opgetekend staan, is uitgebreid uiteengezet hoe vrouwen in die tijd naar de moskeeën gingen, de gebeden verrichtten en vragen stelden over religieuze aspecten en kennis vergaarden over de leer van de Islam.

Evenals het gebed is ook het vasten in de Islam een belangrijk onderdeel en zelfs verplicht gesteld voor vrouwen en mannen. De zwangere vrouwen zijn van het vasten vrijgesteld, want het onthouden van spijs en drank kan zowel haar als het ongeboren kind in gevaar brengen en vergroot ook de kans op miskraam. Voor vrouwen die een kind zogen geldt de zelfde regel. Zij moeten gezond eten en drinken om melk te kunnen produceren voor hun baby. Zwangere en zogende vrouwen moeten ingevolge de Heilige Qor'aan een losprijs (Fidya) betalen, namelijk het voeden van een arme voor iedere gemiste vastendag. Evenzo in de vrouw in haar menstruatieperiode vrijgesteld van het gebed en vasten, maar nadat zij rein is moet zij de gemiste vastendagen inhalen. Niet alleen voor de vrouwen geldt deze vrijstellingsregel, maar ook voor de reizigers en de zieken. Deze vrijstellingsregel heeft de Almachtige Here mogelijk gemaakt omdat Hij duidelijk in de Qor'aan zegt dat Hij gemak voor de mens wenst en geen ongemak. Ter overtuiging, zie de Heilige Qur’aan Hoofdstuk 2 vers 185. Zo zien wij dat de Islam een eenvoudige en makkelijke religie is.

Moge Allah een ieder de kracht geven om aanbiddingen en goede daden te verrichten en daarmede zoveel mogelijk zegeningen en beloningen vanwege God te ontvangen, alsmede de leerstellingen van de Heilige Qur’aan en Heilige Profeet Mohammad (vrede zij met Hem) op de juiste wijze te kunnen opvolgen, Ameen!


De Surinaamse Ahmadiyya Gemeenschap (SAG)
Adres: Ephraimszegenweg 67 – Paramaribo - Tel/Fax: 481689 - P.O.Box: 2106
E-mail: jamaat_ahmadiyya@hotmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May