Silos: Rechterlijke macht bepaalt niet voor DNA
10 Jul 2015, 14:22
foto
Advocaat Jennifer van Dijk-Silos na de zitting voor het kantongebouw. (Foto: Raoul Lith)


Rechter Alida Johanns zal maandag vonnis vellen in de zaak die Pertjajah Luhur (PL) aanhangig heeft gemaakt tegen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Vandaag hebben de advocaten Jennifer van Dijk-Silos en Gerold Sewcharan mondeling afgepleit. Sewcharan blijft erbij dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan rechtmatig teruggeroepen zijn door PL. Dit wordt betwist door Silos, die namens Nailah van Dijk het pleidooi hield.

Silos heeft aangevoerd dat Sapoen en Chitan op 25 juni geen lid waren van De Nationale Assemblee. Zij zijn beëdigd en toegelaten op 30 juni. Zij kunnen dan niet op 25 juni worden teruggeroepen door PL, stelt Silos. Zij geeft ook aan dat in het inleidend rekest niet aangegeven is dat V7 is ontbonden, dat is pas later naar voren gebracht door Sewcharan. Sapoen en Chitan waren op de kandidatenlijst van de combinatie die op 25 juni is ontbonden. Silos meent ook dat niet Simons maar De Nationale Assemblee gedaagd moest worden, ook al wordt het orgaan door zijn voorzitter in en buiten rechten vertegenwoordigd.

Volgens Silos is de rechter niet bevoegd om deze zaak te behandelen. Het gaat om scheiding der machten. De Nationale Assemblee bepaalt haar eigen inrichting en stelt vast wie leden zijn. Dit kan niet gebeuren op bevel van de rechter. Zelfs al zou Simons veroordeeld worden als Assembleevoorzitter om de twee leden de toegang tot het college te ontzeggen, zijn er geen gevolgen omdat er geen dwangsom vast zit aan de eis. Silos verwacht geen veroordeling omdat volgens haar de grondwet duidelijk is over op grond waarvan leden teruggeroepen kunnen worden. In de wet is aangegeven wie lid zijn van De Nationale Assemblee. Zij vindt het geen moeilijke zaak en verwacht deze te zullen winnen. Hetzelfde stelt Sewcharan die met zijn reactie wil wachten tot maandag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May