Platform niet eens met verlagen leeftijdgrens kleuters
10 Jul 2015, 05:52
foto


Het Platform voor Clusters Basisscholen in Suriname is het niet eens met het besluit om kinderen onder de drie jaar in te schrijven op de kleuterschool. Dit heeft het Platform besloten, nadat onderwijsdirecteur Robert Peneux een brief had geschreven, waarin het voornemen meegedeeld werd om de leeftijd van kleuters aan te passen. Besloten is dat kinderen die niet voldoen aan de bestaande leeftijdseis, niet zullen worden ingeschreven. Kinderen die op de kleuterschool worden toegelaten, moeten uiterlijk december vier jaar zijn.


Tijdens een spoedbijeenkomst heeft het Platform diverse zorgpunten besproken en vraagt zich af of het pedagogisch/didactisch verantwoord is om de leeftijd te verlagen.
- Is er vooraf nagegaan hoe groot het aantal leerlingen in deze leeftijdsklasse is?
- Hoe zit het met de aangepaste taak van de kleuterleidsters?
- Is het onderwijsveld in voldoende mate geconsulteerd?
- Is er rekening gehouden met het milieu en de taal van de kinderen, rekening houdend met de districten en het binnenland.
- Zou het Nationaal leerplan niet eerst gewijzigd moeten worden van 4 tot en met 15 jaar?.
- Na observatie uit het veld (kleuterleidsters, schoolleiders) is gebleken dat de fijne motoriek van deze groep kinderen nog niet voldoende ontwikkeld is.
- Deze groep kinderen kan na 10 uur vaak ook niet meer mee, omdat de peuters dan willen slapen, waardoor de aandacht verslapt.
- Is er rekening gehouden met extra meubilair, ruimte en de beschikbaarheid van leermiddelen?
- Is de methode/het speelwerkplan aangepast aan deze groep?
- Is er rekening mee gehouden dat er jaarlijks problemen zijn met het plaatsen van leerlingen waaronder de kleuters?
- Zijn de bevindingen uit het verslag 'Project Schoolrijpe Kinderen 2008- 2014' meegenomen?
- In de praktijk blijkt dat een groot percentage de test niet haalt. Deze groep voldoet niet aan de instapeisen.

"Het Platform staat niet onwillig tegen uw voornemens, echter zal de kwaliteit van het onderwijs in elk opzicht gewaarborgd moeten blijven. Wij stellen in dit stadium voor de huidige 'Pre Skoro' landelijk kosteloos op te zetten onder auspiciën van het ministerie van Onderwijs om de leerlingen die na 31 december de leeftijd van 4 jaar bereiken op te vangen, totdat alle zorgpunten zijn weggewerkt. In de praktijk blijkt dat die groep kinderen wel goed mee kan", schrijft het Platform aan de onderwijsdirecteur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May