Seminar over Afro-Surinaams erfgoed in Congreshal
10 Jul 2015, 04:04
foto


De voorlopige inventarisatie van het Afro-Surinaams Cultureel Erfgoed zal tijdens een seminar op 10 en 11 juli in de Congreshal, ter discussie en aanvulling aangeboden worden aan relevante organisaties, instituten, individuele deskundigen en belanghebbenden. De werkgroep die heeft gewerkt aan deze inventarisatie is in december 2014 door NAKS geïnstalleerd. Het seminar wordt gehouden in samenwerking met het directoraat Cultuur.

Het directoraat Cultuur heeft plannen om aan het beleid op het gebied van cultureel erfgoed verder invulling te geven en dit beleid op te nemen in de nationale wetgeving, onder meer door de bestaande Wet Houdende Bepalingen tot Behoud van Voorwerpen welke Historische, Culturele en Wetenschappelijke Waarde Hebben (GB 1952 no. 14) aan te scherpen. Onderdeel van deze wetgeving zal zijn de teruggave van Surinaamse materiële culturele erfgoederen die illegaal zijn uitgevoerd naar diverse werelddelen.

Er moet een proces op gang komen waarin alle belanghebbenden een bijdrage leveren en medeverantwoordelijkheid dragen voor de ontwikkeling en uitvoering van de wetten. Het initiatief van NAKS voor het oprichten van de werkgroep, moet in dit verband worden gezien. Het gaat om het bewust ontwikkelen van een beleid, gericht op het vastleggen, preserveren, conserveren en ontsluiten van het Surinaams cultureel erfgoed, mede op basis van nationale wetgeving, zegt de organisatie.

Suriname beschikt over veel cultureel erfgoed, dat echter deels gebrekkig of helemaal niet is geregistreerd. Met erfgoed wordt bedoeld alle cultuur die door onze voorouders is nagelaten en historische, culturele of wetenschappelijke waarde heeft. Door het maken van een overzicht zal Suriname in staat zijn om een nationale lijst van cultuurgoederen te hebben om op basis daarvan een nationale catalogus van cultureel erfgoed van het land te kunnen maken. Als Suriname zo een lijst heeft, kan via de douane en Interpol controle uitgeoefend worden op gestolen culturele goederen en pogingen om cultureel erfgoed vanuit Suriname te smokkelen naar het buitenland, licht de organisatie toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May