Griekenland rekt tijd met leningsaanvraag
09 Jul 2015, 04:13
foto
Lange rijen voor geldautomaten en banken zover die open zijn, zijn verworden tot een dagelijks beeld in Griekenland. Het land balanceert aan de rand van een faillissement. (Foto: Getty Images)


Er is wat ruimte gecreëerd in de race om Griekenland te redden van een faillissement. Athene heeft woensdag formeel een aanvraag voor een driejarige lening ingediend. Europese autoriteiten zullen het verzoek versneld beoordelen.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een toespraak voor het Europees Parlement opgeroepen tot een eerlijke deal. Hij erkent de historische verantwoordelijkheid van Griekenland om zijn benarde toestand. De EU-leiders hebben Athene vijf dagen gegeven om te komen met overtuigende hervormingen.

De regering heeft een leningsverzoek ingediend bij het Europees Stabiliteitsmechanisme Fonds voor financiële injecties. Griekenland heeft gevraagd om een onbekend bedrag te lenen om zo te kunnen voldoen aan zijn schuldverplichtingen en om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen. De regering heeft toegezegd om de beloofde belastings- en pensioenmaatregelen op zijn vroegst maandag uit te voeren.

Met zijn gesloten banken, gerantsoeneerde geldopnames en de economie in vrije val, is Griekenland nooit dichter bij een faillissement geweest, dat hem waarschijnlijk kan dwingen de euro te laten vallen en over te gaan op een alternatieve munteenheid. Toch leek de linkse premier bijna nonchalant, zij het met een teken van nederigheid, toen hij te midden van gejuich en boegeroep verscheen voor de EU-wetgevers in Straatsburg.

Beoordeling lening
De EU-leiders zijn wederom bijeen in een spoedbijeenkomst in Brussel over de kwestie Griekenland. Athene heeft nu tot eind van de week de tijd om te komen met vergaande hervormingsvoorstellen. Tsipras zei dat de Grieken geen andere keuze hadden, dan erop te staan dat er een manier wordt gevonden om uit deze impasse te geraken.

"We zijn vastbesloten om geen botsing met Europa te hebben, maar om frontaal de vestiging van ons eigen land aan te pakken en de mentaliteit die ons en de eurozone bergaf brengt, te veranderen," zei de Griekse premier. Maar hij gaf weinig details over zijn hervormingsplannen, wat veel wetgevers frustreert.

Het hoofd van de Eurogroep van de ministers van Financiën van de 19-landen tellende eurozone, Jeroen Dijsselbloem, heeft de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank gevraagd om het leningsverzoek te beoordelen, de Griekse houdbaarheid van de schuld vast te stellen en te bestuderen of Griekenland een risico vormt voor de financiële stabiliteit van de eurozone.

Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, heeft herhaald dat herstructurering van de enorme schuldenlast van Griekenland noodzakelijk is, maar Duitsland is daar tegen. "Griekenland is in een situatie van acute crisis, die moet serieus en snel worden aangepakt," zei ze aan het Brookings Institution denktank in Washington.

De ministers van de Eurogroep komen zaterdag weer bijeen om te beslissen over de lening en over een aantal dringende brugfinancieringen. Op een top zondag waarbij alle 28 EU-leiders aanwezig zullen zijn, zal blijken of ze meegaan met de Griekse hervormingsplannen.

Premier Tsipras heeft beloofd om donderdag gedetailleerde hervormingsplannen op tafel te leggen. Hij vermeed daarmee de boze retoriek die vele Europese partners heeft vervreemd. Hij had echter kritiek op pogingen om de Grieken te "terroriseren" om in te stemmen met "eindeloze besparingen".

De Europese Centrale Bank heeft de banken in Griekenland strak gehouden. Zij heeft de financiële noodhulp bevroren, wat betekent dat de banken binnenkort geen contant geld zullen hebben. De Griekse regering zei dat de banken tot 13 juli gesloten zouden blijven. Bij de geldautomaat geldt nog steeds een limiet van € 60 per dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May