Staatsbedrijf Alliance krijgt nieuwe citrusaanplant
08 Jul 2015, 07:08
foto
Een deel van de geïmporteerde 'Pera' sinaasappelplantjes die op plantage Alliance in de grond zullen worden gezet. (Foto: min. LVV)


Voor het eind van dit jaar zullen er op plantage Alliance 15.000 nieuwe sinaasappelplantjes in de grond zijn gedaan. Het staatsbedrijf Alliance krijgt een totaal nieuwe aanplant. Er wordt ruim 30 hectare beplant met de Braziliaanse variëteit ‘Pera’.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegt aan Starnieuws dat deze variëteit een hogere productie heeft en de vrucht ook zoeter is. Bij goede verzorging kan een sinaasappelboom 200 kg aan vruchten produceren. Al geruime tijd is het ministerie bezig aan productdiversificatie te doen, zodat er meer zekerheid in productie is. Op de bloeiende plantage van weleer staan nu ook podosiri-plantjes. Het staatsbedrijf heeft een areaal van 2.000 hectare waarvan nu zo’n 80 in productie is.

Op dit moment presteert het bedrijf slecht. De bewindsman wil met de nieuwe aanplant een impuls geven tot groei. “De citrusteelt wordt gestimuleerd, we krijgen moederplanten, zodat we straks geen plantjes meer hoeven te importeren,” legt de bewindsman uit. Binnen twee jaar moeten de planten al in productie zijn. Hij wijst erop dat de Surinaamse variëteiten van de sinaasappel een lagere productie hebben en minder zoet zijn. De prijs van citrus is gemiddeld gedurende het heel jaar hoog, omdat de vraag groot is en het aanbod klein, weet minister Algoe. Hij ziet hierin een markt voor de particulieren.

Al jaren wordt er gesproken om het staatsbedrijf in Commewijne met een marktgerichte aanpak van de agrarische mogelijkheden, verder te ontwikkelen. Alliance heeft een rijke landbouwgeschiedenis. Het staatsbedrijf is in 1953 opgericht, waarbij de overheid negen plantages heeft gekocht van de toenmalige eigenaren en deze heeft samengevoegd tot één. De teelt van suikerriet werd toen vervangen door citrus. Het overgrote deel van het fruit ging naar Nederland. De bloeiende periode kwam abrupt ten einde toen Suriname geen vers fruit meer mocht exporteren door de aanwezigheid van de carambola fruitvlieg.

De slechte tijden waren voor veel bewoners, vooral jongeren, reden om elders een toekomst te zoeken. Vanaf 2003 is structureel gewerkt aan de opleving van het citrusbedrijf. Er is een nieuwe aanmeersteiger gemaakt. De ringdam is hersteld, waardoor verdere verzilting van de arealen is gestuit. Er staat ook een nieuw kantoorgebouw.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May