Surinaamse keuken naar hoger niveau tillen
25 Jun 2015, 13:14
foto
Koks bezig met hun 'kunstwerk'. (Foto: René Gompers)


Surinamers kunnen al lekker koken. Je kunt het niet lekkerder maken dan het al is. Het kan alleen nog ‘anders’. De Surinaamse cuisine moet naar een hoger niveau en uiteindelijk het land maken tot een van de weinige ‘destinations with top fine dining’. Om dit doel te verwezenlijken wordt voor de vierde keer de Krasnapolsky Star Dinner georganiseerd. ‘Krasje’ gaat in het weekend culinair op zijn kop belooft de organisatie.

Het management van het hotel heeft heeft woensdag een persconferentie belegd met topchef Ramon Beuk, meesterkok Gerrit Greveling en sterstudent Gideon Teeuwen. Aan het eind van de informatie-uitwisseling zijn er staaltjes getoond en geproefd van de gerechten die in het weekend opgediend zullen worden. Een van de schotels heeft als basisingrediënt Poe. De Poe wordt op twee manieren gepresenteerd: in vaste- en in schuimvorm. Daar hoort kroepoek gemaakt van piccalilly bij. In het midden ligt een mals stuk rundvlees opgediend met ‘kaviaar’ van Madam Jeanette, wortel en paprika overheen. Het ander staaltje was een combinatie van rauwe tonijn, begoten met een ‘sjeu’ van vlees en zure groenten, uien komkommer, bloemkool, krokante ‘kappertjes’ en ‘bron bron’. De staaltjes hebben heel goed en spannend gesmaakt.

Naar hoger niveau tillen
“Alle ingrediënten zijn hier aanwezig om de Surinaamse cuisine op een hoger niveau te brengen,” haalt Beuk aan. “Dit zijn dingen die we al kennen, maar ze zijn op een andere manier klaargemaakt. Daar gaat het om; het ervaren van bekende smaken, maar dan nieuw en sensationeel, een uitdaging.” Het is de wens van Beuk dat er ooit een restaurant in Suriname zal zijn voorzien van een Michelinster. De Michelinster is een aanduiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening. De ster geeft de waarde van de gepresteerde gastronomische kwaliteit aan. De hoogste waarde is drie sterren. Drie sterren geven aan een uitzonderlijke keuken dat een reis waard is.

Greveling geeft dat er uitwisseling plaatsvindt van culinaire kennis en kunde. “De Surinaamse keuken is zich aan het mengen,” merkt de meesterkok op. “Je hebt dat gerechten langzaam in elkaar overgaan. Je hebt bijvoorbeeld niet meer sec Javaans of Creools. Je proeft de Surinaamse cultuur terug in het eten.” De jonge Teeuwen is meegekomen om meer ervaring op te doen. Er worden mogelijkheden bekeken om Surinaamse koks ook aan uitwisseling te laten meedoen. “Er zijn weinig vakmensen. Als je het koken op een hoger niveau wil brengen zal dat niet lukken zonder de vakmensen. De opleiding en uitwisseling is hard nodig.” Het is niet onwaarschijnlijk dat Surinaams eten tot de hogere niveaus zal doordringen.
In het weekend zal het publiek mogen genieten van Surinaams eten op hoog niveau. Er wordt een sfeervol vijf gangen diner beloofd. Voor de meeste Surinamers is goed eten ‘veel en vol smaak’ merkt Beuk op. “Maar hier gaat het om de spel van smaken die je al kent, een ervaring apart. Je gaat merken en proeven dat het anders kan. Na het diner is je buik echt wel vol hoor.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May