Schoolbrede inspectie voor verhogen kwaliteit onderwijs
23 Jun 2015, 21:58
foto


De Inspectie Basisonderwijs heeft donderdag een speciale sessie waarbij ze terugblikt op de pilotwerkzaamheden in het kader van de schoolbrede inspectie op scholen. De inspecteurs zullen extra tools krijgen om het werk in de toekomst beter aan te pakken.

De Surinaamse onderwijsinspectie heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling en toepassing van een nieuw inspectiemodel dat in lijn is met internationale ontwikkelingen maar aangepast aan de Surinaamse context en mogelijkheden: de Schoolbrede Inspectie (SBI). Het doel is om de kwaliteitszorg en kwaliteitsbewaking binnen het Surinaams onderwijs te versterken en effectievere inspectiemodellen in te zetten. Het gaat hierbij om een integraal kwaliteitsonderzoek, dat zowel sterke als zwakke punten van de school in kaart brengt en daarmee een hefboom is voor verbetering van de onderwijskwaliteit op de school, licht de voorlichting van het ministerie toe.

Het gaat om een samenwerkingsprogramma van MinowC-VVOB, met ondersteuning van de Vlaamse Onderwijsinspectie. De Vlaamse Inspecteur-generaal, Lieven Viaene en coördinerend inspecteur Ludo De Lee zijn in het kader van deze samenwerking deze week in Suriname. Viaene geeft leiding aan een 180-tal onderwijsinspecteurs en rapporteert over de kwaliteit van het onderwijs aan de Vlaamse minister van Onderwijs. Hij zal zowel scholen in Paramaribo als in het binnenland bezoeken om zich te oriënteren op het Surinaams onderwijs en het samenwerkingsprogramma. De Lee werkt met de Surinaamse collega’s aan verdere professionalisering.

Voor het slagen van het onderwijsvernieuwingsproces, is partnerschap en samenwerking tussen verschillende actoren belangrijk, zegt het MinowC. De inspectie, de schoolleiders en leerkrachten, de ondersteunende diensten van het ministerie, de Bijzondere schoolbesturen en alle andere actoren zullen hierbij hun deel moeten doen.

Muriël Hoepel, onderwijsinspecteur bij het ministerie zegt dat bij de schoolbrede inspectie, in de school wordt nagegaan hoe invulling wordt gegeven aan kwaliteitsaspecten als veiligheid, activerende didactiek, vergroten van betrokkenheid, welbevinden bij leerlingen en leerkrachten, het op maat aanbieden van leerstof, het schoolklimaat, inspraak van ouders, enzovoorts, en hoe deze in verhouding tot elkaar staan met het uiteindelijke doel de output van de school te verhogen. “Wij zijn ons ervan bewust dat leerkrachten en schoolleiders zich reeds inzetten; de schoolbrede inspectie is er om de teams te stimuleren tot een schoolbrede kwaliteitsaanpak, zodat met de inzet van een ieder, de school van betekenis is voor elk kind. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: het beste onderwijs voor onze kinderen.”

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May