Venezuela op 6 december naar stembus
23 Jun 2015, 10:47
foto
Een foto op karton van oppositieleider Leopoldo Lopez, voor de gevangenis waar hij zit. (Foto: Reuters)


In Venezuela worden op 6 december parlementsverkiezingen gehouden. Er is lang gespeculeerd over de datum van de verkiezingen, die volgens peilingen de regerende socialisten zullen afstraffen. De autoriteiten in Caracas hebben maandag de datum bekendgemaakt.

De regerende socialistische partij van president Nicolas Maduro heeft de meerderheid in de 167 zetels tellende Nationale Assemblee. De economische crisis, waaronder wijdverspreide tekorten en gierende inflatie heeft de populariteit van de regering geschaad.

De druk op de Nationale Kiesraad heeft geleid tot het bekendmaken van een verkiezingsdatum. Twee gevangen genomen politici en tientallen studenten die in hongerstaking waren, eisten een datum van de autoriteiten. "De Nationale Kiesraad handelt niet onder druk," heeft Tibisay Lucena, hoofd van de raad, gezegd in een televisietoespraak. Zij heeft de keiharde oppositionele critici die beweren dat de Kiesraad verplichtingen heeft aan de overheid, berispt.

'Chavistas'
De datum is een symbolische voor Venezuela. Maduro’s charismatische voorganger wijlen Hugo Chavez, die de linkse ‘Chavismo’ beweging heeft opgericht, is op 6 december 1998 voor het eerst verkozen tot president. Zijn ‘Chavista’ aanhangers zullen zondag voorverkiezingen houden om hun kandidaten voor de parlementsverkiezingen te kiezen. Een maand geleden heeft de oppositionele coalitie Democratische Eenheid (MUD) hetzelfde gedaan.

Analisten zien dit als de beste kans voor de uiteengevallen oppositie om in de komende jaren de Nationale Assemblee te heroveren te midden van een bijtende recessie, ernstige misdaad en een groeiende ontevredenheid met Maduro. De oppositie zou de ontgoochelde ‘Chavistas’ moeten trekken en het enthousiasme van hun eigen machtsbasis opnieuw moeten ontvlammen. Maar de oppositie ziet zich geconfronteerd met een formidabele staatspropaganda machine, een kiesdeling dat in het voordeel zou werken van de socialisten en een imago van elitair-zijn.

"Eindelijk hebben we een datum voor de verkiezingen!", heeft oppositieleider Henrique Capriles laten weten. "Nu meer dan ooit eenheid en verandering." Aanhangers van de gevangen oppositieleider Leopoldo Lopez, die de afgelopen 28 dagen alleen vloeistoffen tot zich neemt, zeggen dat Lopez misschien zijn protest zal opgeven nu is voldaan aan één van zijn eisen, een verkiezingsdatum.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May