Zorg voor onderhoud weg naar Apoera besproken
22 Jun 2015, 22:29
foto


De slechte staat van een deel van de weg naar Apoera is aanleiding geweest voor het gesprek dat zaterdag is gevoerd door minister van Openbare Werken (OW), Rabin Parmessar en werkers in de houtsector. Parmessar wil werken aan een permanente oplossing voor het steeds terugkerend probleem van deze weg in de regenperiode. Een deel van de weg is momenteel op last van de districtscommissaris van Para, in overleg met Openbare Werken afgesloten voor verkeer boven de 4 ton.

Een delegatie van de Stichting Bosbeheer, de districtscommissarissen van Para en Brokopondo, John de La Fuente en Yvonne Pinas, het nieuw gekozen assembleelid van Para, Patrick Kensenhuis, ambtenaren van OW en houtconcessiehouders, waren aanwezig bij het gesprek.

Parmessar wees de houtconcessionarissen op hun verantwoordelijkheid bij houttransport zoals aangegeven in de vergunningen en de Wet Bostoezicht. In de vergunning staat dat houttransport over de weg verboden is in de regenperiode. Houttransport is mede oorzaak van de slechte staat van de weg in de regenperiode; de weg is niet berekend op de zware ladingen. Ook moet de landingsplaats ongeveer 150 meter van de weg liggen. Gebleken is dat via een omweg toch nog hout wordt getransporteerd.

De houtblokken worden op meerdere plekken langs de weg ingeladen; daar ontstaan grote kuilen op de weg. Afgesproken werd met de concessionarissen, dat per 15 juli alle landingsbanen in place zijn volgens de voorschriften. Het ministerie geeft jaarlijks ongeveer 21 miljoen SRD uit aan onderhoud van de weg tussen Pikin Saron en Apoera.

Parmessar wil samen met enkele actoren, waaronder het ministerie van RGB, waar de stichting Bosbeheer onder valt, de verschillende districtscommissarissen en de houtconcessionarissen werken naar een oplossing. Hij wil ook met verschillende instanties praten over de bijdrage van de concessiehouders aan de staat. Dit is opgenomen in de Wet Bostoezicht. Samen met de SBB, de districtscommissarissen en de politie zullen regels besproken worden waaraan de belanghebbenden zich dienen te houden.

Enkele concessionarissen vroegen de minister om te werken aan de ontwatering van bepaalde delen van de weg. Ook gaven zij aan mee te willen werken aan het onderhoud van de weg. Parmessar zal ook praten met houders van zand- en grindconcessies. Bij de eerstvolgende meeting zullen na evaluatie nadere afspraken gemaakt worden, zegt de voorlichting van OW.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May