Discussie of stemmen nodig is bij kiezen president
22 Jun 2015, 00:53
foto


De discussie of de aanwezigheid van 34 Assembleeleden (tweederde meerderheid) voldoende is om de president en vicepresident in De Nationale Assemblee te kiezen, is losgebarsten. Een deel vindt dat bij enkele kandidaatstelling er geen stemming hoeft plaats te vinden als er een gekwalificeerde meerderheid aanwezig is in het parlement. Andere deskundigen stellen dat er over alle besluiten in De Nationale Assemblee gestemd moet worden.

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft aangegeven op de structurenvergadering zaterdag dat het kiezen van de president in De Nationale Assemblee een belangrijke issue is, die met de nodige tact zal worden afgehandeld. Voorzitter Gregory Rusland zegt aan Starnieuws dat aangegeven is dat het proces om de president en vicepresident in De Nationale te kiezen niet zal worden verstoord. Juristen gaan na wat er zal gebeuren wanneer er slechts één kandidaat is voor president en vicepresidentschap.

Chan Santokhi, voorzitter van VHP, heeft aangegeven dat meegewerkt zal worden om de president in De Nationale Assemblee te kiezen. Hij deelde mee hierover afgestemd te hebben met de voorzitter van de NPS. Santokhi heeft president Desi Bouterse voorgehouden dat het land in grote problemen is en voor uitdagingen staat. Een Verenigde Volks Vergadering (VVV) zal het land volgens Santokhi miljoenen kosten. Hij vindt dat zo snel mogelijk overgegaan moet worden om de problemen aan te pakken.

De jurist Hugo Essed, zei als panellid in het radioprogramma van ABC, Welingelichte Kringen zondag dat het staatsrechtelijk niet kan dat er geen stemming plaatsvindt wanneer er slechts één kandidaat is voor een functie. Hij merkte op dat er altijd gestemd moet worden over besluiten die genomen worden in De Nationale Assemblee.

Volgens de NDP is in het verleden al besloten om geen verkiezing te houden bij enkele kandidaatstelling. Dit is gebeurd bij de verkiezing van Ramsewak Shankar tot president in 1988. In 1996 heeft Harold Ramdhani zich teruggetrokken tijdens de vergadering in de VVV, nadat Jules Wijdenbosch gekozen werd tot president. Pertaap Radhakishun werd toen bij enkele kandidaatstelling gekozen verklaard. Er heeft geen stemming plaatsgevonden.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March