Suriname voetbalt deze week om Digicel-cup
11 Oct 2010, 15:15

Het Surinaams voetbalelftal bereidt zich voor op de eerste voorronde in het toernooi om de Digicel-cup voor Caribische landenteams. Suriname speelt woensdagavond in het André Kamperveenstadion tegen de Nederlandse Antillen. Vrijdag volgt de ontmoeting tegen St. Lucia en het toernooi wordt zondag afgesloten met een partij tegen Guyana. De winnaar van het vierlandentoernooi plaatst zich voor de volgende ronde. Het land dat als tweede eindigt, maakt, afhankelijk van de resultaten in de andere kwalificatiepoules, ook kans op een vervolg in het toernooi.

Het is alweer decennia terug dat de Surinaamse voetballers van zich lieten spreken in het Caribisch kampioenschap van de Caribbean Football Union (CFU). Bij de invoering van het toernooi, in 1978, onder auspiciën van CFU-oprichter André Kamperveen, eiste Suriname direct de titel voor zich op. Maar in de jaren daarna kwam de klad erin.

Nadat Digicel zijn naam aan het toernooi verbond, lukte het niet om de finaleronde te halen. In 2008 sneuvelde Suriname in de tweede ronde na nederlagen tegen Barbados en Cuba. Ook in de eerste editie van het Digicel-evenement, in 2006, kwam ‘natio’ niet verder dan de tweede ronde.

Marlon Felter, centrale verdediger van de nationale voetbalploeg, vindt dat Suriname het aan zijn stand verplicht is om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. “We moeten optimaal gebruik maken van het thuisvoordeel. Daarom hoop ik dat het stadion lekker vol stroomt de komende dagen. Ik denk dat wij samen met Guyana favoriet zijn om dit toernooi te winnen. Maar we mogen de twee andere landen natuurlijk geen moment onderschatten.”

De laatste jaren zijn de twee buurlanden aan elkaar gewaagd. Suriname schakelde Guyana uit in de voorronde voor het WK van 2010 na twee overwinningen (1-0 thuis en 2-1 in de return in Georgetown). De laatste onderlinge ontmoeting eindigde in een 1-0-zege voor Guyana, tijdens het toernooi om de Independence Cup in oktober vorig jaar. Een paar maanden daarvoor werd het nog 5-1 voor Suriname, eveneens in het AK-stadion tijdens het Parbocup-toernooi. Ook tegen de Nederlandse Antillen werden wisselende resultaten geboekt. De laatste wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Suriname speelde twee keer eerder tegen St. Lucia. Dat gebeurde in de voorronde op het WK van 2002. Uit verloor Suriname met 1-0 terwijl de wedstrijd in eigen land met 1-0 werd gewonnen. Daarna plaatste Suriname zich via strafschoppen voor de volgende ronde.