Vandaag Vaderdag en Internationale Yoga Day
21 Jun 2015, 12:14
foto


Terwijl in grote delen van de wereld vandaag Vaderdag wordt gevierd, is er ook een ander groot event gaande, dat men niet uit het oog mag verliezen: 'De Internationale Yoga Day'. Deze dag is geaccepteerd door de Algemene Vergadering van de VN in de Resolutie, 69/31.

De Internationale Yoga Day, 21 juni, is breed gevierd in vele delen in de wereld, vanwege de enorme betekenis en positieve invloeden op de mens en samenleving. Het evenement krijgt vandaag in India, Maleisië, Thailand, Nepal, Australië, en zelfs Parijs en New York, bijzondere aandacht, om enkele voorbeelden op te sommen.

Het woord 'Yoga', is afgeleid van Sanskriet, en betekent vereniging tussen lichaam en geest, een correlatie die, indien op de juiste manier geoefend wordt, de mens in balans, stabiliteit en evenwicht houdt. De traditie gaat ongeveer 5000 jaar terug in India. Vaak wordt Yoga onterecht met godsdienst geassocieerd, hetgeen bepaald een misvatting is. Yoga is een vorm van meditatie en concentratie, het uitvoeren van gerichte lichaamsbewegingen, in combinatie met juiste ademhalingen (Pranayam) zodat een mens controle heeft over lichaam en geest.

Wetenschappers beweren de voordelen van Yoga oefeningen en de effecten op het menselijk welzijn, als onbetwist positief, m.n.
-Risico verlagend voor hartpatiënten;
-Cholesterol verlagend;
-Bloeddruk verlagend;
-En verminderde depressie en stress;
-Rustgevend voor de hersenen;

De oefening gaat dus dwars door religie, sociale klasse en ras, en heeft dus een positief effect op mens en maatschappij. Vandaag, bijvoorbeeld, ter gelegenheid van dit eerste memorabele event, trok de Indiase Premier Narendra Modi, zelf een Yoga beoefenaar, naar Rajpath, in de hoofdstad, vergezeld met maar liefst 37.000 volgelingen, om dit evenement groots uit te dragen. In zijn speech zegt hij dat Yoga mag niet verward worden met de politiek. Hij sprak de hoop uit dat Yoga de mens moet kunnen liften boven de politiek, en onderschrijft dat Yoga, vrede en harmonie onlosmakelijk zijn verbonden in de samenleving.

Gezien India's voorhoede 's rol in de nationale erkenning van deze Internationale Yoga Dag, is het dan ook niet verwonderlijk dat zijn minister van Buitenlandse zaken, heden niet alleen 'acte de presence' geeft in New York, maar ook de waarden van deze traditie nog eens in volle belevenis uiteenzet aan de 193 landen vertegenwoordigende VN viering.

Yoga, is niet gebonden aan leeftijd of sekse. De oefening is toegankelijk voor eenieder, ongeacht de leeftijd, en draagt geen risico's voor ongelukken, zoals bij sporten etc.etc. Vanwege de vele voordelen op mens en maatschappij, is het verwachtbaar dat men in Suriname Yoga op hoger niveaus tilt en dat men de nobele waarden en positieve effecten verder erkent, uitdraagt en aanmoedigt in de samenleving. Het is ook te verwachten dat de gehele Surinaamse samenleving, en met de vaders natuurlijk erbij, deze dag op gepaste wijze viert.

Sardhanand Panchoe, UNHCR, Botswana
Panchoe2005@gmail.com

U kunt de VN-Resolutie hier downloaden.
pdf-icon.gif VN_resolutie.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May