Suriname-India Ayaram Gayaram regeringen
22 Jun 2015, 02:26
foto


In India werd de term 'Aya Ram Gaya Ram' (= Ram komt Ram gaat) gebruikt om het verschijnsel aan te duiden van politici die van de ene naar een andere partij overlopen om meestal deelgenoot te worden van de partij(en) die in het machts- of bestuurscentrum zitten van het land. Dit verschijnsel heeft zich jarenlang voorgedaan bij de vorming van coalitieregeringen die vaak onvermijdelijk waren in het politieke landschap van India.

De term werd bedacht toen Gaya Lal, een lid van het parlement van de deelstaat Haryana, in 1967 binnen een tijdsbestek van 14 dagen (sommige bronnen beweren zelfs binnen één dag) drie keer van partij veranderde; eerst van de ‘Indian National Congress (INC) naar de ‘United Front’, toen terug naar ‘Congress’ en vervolgens binnen negen uren weer naar ‘United Front’.
Toen Gaya Lal besloot de ‘United Front’ te verlaten en zich weer te voegen bij ‘Congress’ werd hij door de fractieleider van ‘Congress’ in het parlement aangekondigd met de woorden 'Gaya Ram was now Aya Ram'.

Overlopers in Suriname
Ook in Suriname kennen wij het verschijnsel van overlopers, niet alleen bij de recente verkiezingen maar ook bij de eerdere verkiezingen die in ons land hebben plaatsgevonden. Een gemeenschappelijk kenmerk van de overlopers in Suriname en India is dat zij dit doen zonder enige schaamte of gewetenswroeging en geen seconde verlies van slaap.
Een ander zeer pregnant kenmerk van overlopers is, dat wat zij doen, is in wezen gewoon hun middelvinger opsteken voor hun kiezers en hun partij of partijcombinatie waartoe zij behoorden en op of via wiens lijst zij werden gekozen.

De Anti Overloop Wet
Het overloop verschijnsel was in India zo schandalig geworden dat Viswanath Pratap Singh (VP Singh), de achtste premier van het land (1989 – 1990 ) eens opmerkte dat India op zich een coalitie was.
Teneinde de discipline, de stabiliteit en de geloofwaardigheid van de politici in India terug te brengen maar ook af te dwingen, werd in 2003 een aanpassing gebracht in de Grondwet van het land, het zogenaamde 91ste amendement, dat bekend staat als de 'Anti Defection Act'.
In deze Anti Defectie Wet zijn de strikte voorwaarden aangegeven om splitsingen in politieke partijen binnen de contouren van de wet te brengen en te reguleren.

Onder de provisie van de Anti Defectie Wet worden splitsingen alleen erkend als de splintergroep de ondersteuning heeft van tenminste tweederde deel van de parlementariërs van die partij. Als dat niet het geval is worden de leden van de splintergroep gediskwalificeerd en krijgen zij geen toegang tot het parlement.
De Anti Defectie Wet regelt verder dat iedere parlementariër die vrijwillig het lidmaatschap opgeeft van de partij via wiens lijst hij/zij gekozen is of tegen de basisbeginselen en principiële besluiten van de partij ingaat, eveneens wordt gediskwalificeerd.

Geen zicht op verandering in Suriname
In Suriname verwelkomen de politieke leiders overlopers met open armen en zodoende dragen zij willens en wetens bij aan de verdere afbraak van het geloof in politici en politieke partijen en in de 'final analysis' van de kredietwaardigheid van de democratie. Door een schrijnend gebrek aan enige staatsmanschap wordt het overlopen juist aangemoedigd en op allerhande manieren beloond.

Het is jammer en ten zeerste te betreuren dat aan de horizon van het Surinaamse politieke firmament geen enkel zicht te bespeuren is, dat via de wet aan het overlopen een einde zal worden gebracht of zal worden gereguleerd.

Rudie Alihusain
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May