Meten van beleidsvisie
17 Jun 2015, 07:54
foto


De NDP als grootste politieke partij heeft een beleidsvisie ‘Samen naar Duurzame ontwikkeling’ gepubliceerd. In dit programma ontbreken echter de prestatie-indicatoren (PI). Daarnaast zijn er geen definities verwoord, waardoor er ruis kan ontstaan. PI’s zijn van belang om resultaten meetbaar te maken en te kunnen evalueren.

Neem als voorbeeld het ambtenarenapparaat. Waarom zijn er zoveel ambtenaren terwijl er E-Government is geïntroduceerd? Om dit meetbaar te maken in termen van PI’s zou bijvoorbeeld het aantal repeterende administratieve handelingen in kaart kunnen worden gebracht. Dit is dan het referentiepunt. Door het invoeren van E-Government is het aantal X repeterende administratieve handelingen door de introductie van E-loket gereduceerd met Y.

Dit voorbeeld kan vervolgens worden uitgewerkt in valutawaarden. Hoeveel besparing aan loonkosten is daardoor behaald? Als dit niet is behaald wat zijn dan de onderliggende oorzaken. Met een feiten-boom-analyse of visgraat diagram is het mogelijk om de oorzaak in kaart te brengen. Een andere methode is de SWOT-analyse aan de hand van deze methodiek kunnen eveneens bepaalde zaken in kaart worden gebracht.

Wat betreft het begrip Duurzaam is niet geheel duidelijk wat daarmee in het programma wordt bedoeld. Er ontstaat daarom verwarring, bijvoorbeeld duurzaam economie. Dit is een foutieve benadering omdat het begrip duurzaam is onder te verdelen in Economisch, Ecologisch en Sociaal (EES) aspecten. Dat dit begrip verkeerd wordt verwoord, blijkt ook door milieu als aandachtspunt te beschrijven en niet ecologie, want dit is de juiste bewoording. Het begrip duurzaam kan worden gevisualiseerd door de kwaliteitskenmerken in kaart te brengen per aspect (EES) en daaraan PI’s te koppelen.

Het rationalisatie ambtenarenapparaat en sanering van overheidsuitgaven is dus wel benoemd, maar niet meetbaar gemaakt. Daarnaast is het de vraag waarom sanering moet plaatsvinden als de invoering van E-Government is geslaagd.
Kortom maak zaken meetbaar en evalueer de gestelde doelstellingen pas dan wordt inzichtelijk wat er is bereikt met de beleidsvisie NDP 2015 – 2025.

Robbie Mohansingh
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May