Controle OKB in Rainville: V7 12 ressortzetels en NDP 5
17 Jun 2015, 06:05
foto
De hertelling van de stembiljetten op ressortraadsniveau van twee stembureaus door OKB. (Foto: Leroy Troon)


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft maandagavond een controle uitgevoerd op de uitslag van de stembureaus 109 en 127 in het ressort Rainville. Gebleken is dat in dit ressort V7 12 zetels heeft en NDP 5. Het hoofdstembureau Paramaribo had tijdens de openbare zitting de vorige week meegedeeld dat V7 in dit ressort 16 zetels had en NDP 1. Het Centraal Hoofdstembureau dat de uitslag vaststelt, heeft meegedeeld maandag dat NDP 5 zetels moet krijgen en V7 12. Er werd bezwaar hiertegen aangetekend door V7. CHS nam dit bezwaar mee in het proces-verbaal, maar bleef bij de uitslag.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos zegt aan Starnieuws dat de controle nodig was omdat het bezwaar dat aangetekend was, moest worden onderzocht voordat de verkiezingen bindend verklaard kunnen worden. V7 en NDP waren uitgenodigd op het OKB om getuige te zijn van het proces. De stembiljetten voor de verkiezing van ressortraden zijn opnieuw geteld. Behalve het OKB hebben ook V7 en NDP geturfd. Bij de hertelling bleek dat de processen-verbaal van de stembureaus kloppen. In het proces-verbaal van het hoofdstembureau Paramaribo is de fout gemaakt.

Op basis van de hertelling en het proces-verbaal van het stembureau, is op ressortniveau de zetelverdeling opnieuw berekend. De NDP blijkt recht op vijf zetels te hebben in dit ressort. Vier van de ressortraadskandidaten die gekozen waren verklaard door het hoofdstembureau Paramaribo, blijken het niet gehaald te hebben. In hun plaats moeten vier NDP-kandidaten komen. Silos merkt op dat OKB de turflijsten van waarnemers op deze stembureaus heeft nagetrokken. Deze kwamen overeen met die van de stembureaus.

Met de vertegenwoordigers van V7 en NDP is deze kwestie dinsdagavond besproken en helemaal doorgenomen. Zij hebben kunnen zien hoe de zetelverdeling heeft plaatsgevonden. Silos zegt dat alles transparant is geschied, waarbij de vertegenwoordigers ook hebben geturfd. Er waren minimale verschillen tussen de turflijsten. Silos merkt op dat politieke partijen ook een les moeten leren. Veel propagandisten die bij de stembureaus moesten turven, zijn na de telling van de DNA-stemmen weggegaan. Indien zij waren gebleven, hadden partijen veel eerder kunnen vaststellen dat iets niet in orde is. "Ik ben blij dat wij dit achter de rug hebben en zaken uitgezocht zijn", zegt Silos opgelucht. Vrijdag zullen de verkiezingen tijdens de openbare zitting bindend worden verklaard.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May