Amerikaanse olie-boorders nemen gas terug
14 Jun 2015, 08:04
foto
Pomp-installaties die tijdelijk buiten werking zijn gezet in Noord Dakota. (Foto: Reuters)


De markt wacht al een tijd op vertraging van de Amerikaanse olie-installaties, terwijl de olieprijzen de afgelopen maanden continu dalen. Met de stopzetting van zeven olie-installaties deze week, blijkt duidelijk dat de olie-boorders nog lang niet gereed zijn om het aantal installaties sterk te verminderen.

Energiebedrijven hebben deze week nog zeven installaties teruggehaald van de Amerikaanse olievelden. Dat is het hoogste aantal sinds mei. Dat was de 27ste serieuze wekelijkse daling, waardoor het totaal aantal installaties komt op 635, het laagste niveau sinds augustus 2010.

De Organisatie van Olie Exporterende landen (OPEC) blijft haar voorgenomen hoeveelheid van 30 miljoen vaten per dag produceren, terwijl zij probeert de prijs van ruwe olie laag te houden tegenover een groeiende vraag. Saudi-Arabië en Irak pompen olie op recordhoogte en proberen hun marktaandeel te behouden, door duurdere producenten, zoals de Amerikaanse schalie-boorders, van de markt te drijven.

Het beleid van de OPEC heeft gewerkt. De vraag naar olie in de wereld neemt toe, terwijl de leveringen zijn vertraagd. Amerikaanse olie-boorders hebben duizenden banen weggemaakt en hebben meer dan de helft van de actieve olie-installaties van het land lamgelegd. In oktober was er een piek van 1.609 installaties, waarna de Amerikaanse ruwe olie een val van 60 procent heeft gemaakt. Vorig jaar juni was de prijs van een barrel Amerikaanse ruwe olie nog US$ 107. In maart dit jaar was de prijs door een overaanbod al gedaald naar bijna US$ 42 per barrel.

Maar met de Amerikaanse ruwe olieprijzen die sinds begin mei gemiddeld rond de US$ 60 zitten, beginnen Amerikaanse energiebedrijven langzaam weer te boren in een aantal van de grootste schalie-velden. De productie van Amerikaanse ruwe olie is vorige week gestegen tot meer dan 9,6 miljoen vaten per dag. Volgens data van de overheid is dat het hoogste niveau sinds de beginjaren 70 van de vorige eeuw.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May