Guyana wil VN-bemiddeling in grensdispuut Venezuela
12 Jun 2015, 17:04
foto
VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon


De nieuwe regering van Guyana heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon gevraagd om in te grijpen in het langlopende territoriaal geschil van het land met Venezuela. Minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, heeft dat verzoek gedaan.

"Ondanks er al een internationale besluit is over de grens besluit in de vorm van de arbitrale uitspraak van 1899, persisteert Venezuela dat deze juridische schikking nietig is. Er rest ons geen andere optie dan deze,” vertelde Greenidge het Huis van Afgevaardigden.

De stap van de Guyanese regering om Ban Ki-Moon te benaderen volgt op een decreet van 27 mei 2015 van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. In dat document breidt Maduro eenzijdig de soevereiniteit van zijn land uit tot de wateren voor de kust van het Essequibo-gebied, waar een dochteronderneming van het Amerikaanse ExxonMobil een belangrijke olievondst heeft gedaan.

Voorafgaand aan het besluit, heeft Venezuela tweemaal naar de afdeling van Exxon - Esso Exploration and Production Guyana Ltd.- geschreven waarin hij waarschuwde om de exploratie van koolwaterstoffen in het gebied stop te zetten. De waarschuwingen van Caracas hadden ernstige bezwaren van Guyana uitgelokt.
Venezuela wil een dialoog met Guyana over Essequibo initiëren, zei Maduro eerder deze week. Een Exxon platform begon begin maart proefboringen in het Guyanese Stabroek Block. De boringen vallen binnen een tienjarige overeenkomst tussen de oliegigant en Georgetown waarmee US$ 200 miljoen is gemoeid.

Het Stabroek Block ligt voor de kust van Essequibo, een gebied van 160.000 vierkante kilometer dat Guyana beheert. Het gebied maakt meer dan de helft van zijn grondgebied uit, maar Venezuela claimt dit oppervlakte sinds de 19de eeuw als het zijne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May