Hervatting onderzoek massagraf Mariënburg
13 Jun 2015, 08:06
foto


Ik ben niet bijgelovig, maar woensdag 10 juni 2015 had ik eindelijk het gevoel dat de wereld weer tegen ons lachte.

Wij –ik en mijn assistent ‘boss’ genaamd- zijn samen met het hoofd van de Technische Dienst, de heer Merto van het districtscommissariaat Commewijne ook met zijn assistent, naar Mariënburg gestapt. Merto en ik kennen elkaar sinds de gedenkplaat voor Shrinivasi bij de politiepost te Nieuw Amsterdam.
De samenwerking was zeer prettig en bij herhaalde malen vroeg Merto mij steeds weer, ‘Oom Ben, waarom heeft u zolang gewacht?’. Want bijna alles is daar bezig weg te rotten en politiek Suriname heeft de hele samenleving van Mariënburg ook compleet belazerd en opgelicht.

Woensdag hebben wij ons goed georiënteerd en vanaf donderdag beginnen wij met volle vaart de twee hoofdgebouwen van binnen en buiten fotografisch te documenteren, van wespen en houtluizen te ontdoen en alle verrotte planken en kapotte zinkplaten te vervangen. De Technische Dienst heeft bijna alles in huis en bij het horen van onze plannen was de blijdschap bij alle Commewijners bijna voelbaar.

Wij zijn heel blij en ook gelukkig en ik hoor aldoor de opmerking ‘Oom Ben, waarom heeft u zolang gewacht?’ Met dat antwoord zullen wij nu elke dag bezig zijn op Mariënburg. Hopelijk zullen wij ook weten wie de grote bronzen bel ooit heeft gestolen en wie onlangs de loodzware ‘gigantische perser’ heeft verwijderd, gestolen of verkocht. Het stond maandenlang precies naast het kermisterrein. Daar moet je een hele grote graafmachine voor hebben om het te transporteren en ook een hele zware truck.

Deze enorme loodzware massieve perser van Werkspoor, kan niet stiekem zijn verplaatst. Het was ook ons cultureel erfgoed!

Projectleider Onderzoek Massagraf Mariënburg
Benjamin Mitrasingh
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May