Biedproces Fifa World Cup 2026 uitgesteld
10 Jun 2015, 16:52
foto
Regerend Wereldkampioen Duitsland. Het WK 2014 is in Brazilië gehouden.(Beeld: BBC)


De biedprocedure voor de World Cup 2026 is uitgesteld te midden van beschuldigingen rond de toewijzing van de toernooien in 2018 en 2022. Fifa- secretaris-generaal,Jerome Valcke, zegt dat het "onzin" is om het proces in de huidige omstandigheden te beginnen.

De stemming om te beslissen wie de gastheer van het WK 2026 zal zijn, zal in mei 2017 plaatsvinden in Kuala Lumpur. Koploper om het toernooi te organiseren is de VS. Maar Canada, Mexico en Colombia hebben ook interesse om als gastheer voor deze spelen op te treden.

Rusland en Qatar zijn geselecteerd om de World Cups 2018 en 2022 te organiseren. De toewijzing heeft in december 2010 plaatsgevonden na een geheime stemming van de 22 uitvoerende leden van de FIFA. Zwitserse aanklagers zijn echter bezig met een onderzoek naar vermeende financiële onregelmatigheden rond het biedproces. Zowel Rusland en Qatar heeft de beschuldigingen ontkend.

De wereldvoetbalorganisatie was van plan om haar leden deze week te informeren over het schema van het biedproces voor 2026. Maar Valcke zegt “gezien de situatie, denk ik dat het onzin is om op dit moment welk biedproces dan ook te beginnen."

Valcke sprak in de Russische stad Sumara waar hij de Fifa-afhandeling van een betaling van US$ 10 miljoen dollar van de Zuid-Afrikaanse overheid naar een Caribische diaspora-programma heeft verdedigd. Amerikaanse aanklagers beweren dat het geld als steekpenning is gegeven om het WK 2010 in Zuid-Afrika veilig te stellen.De Zuid-Afrikaanse regering benadrukt dat het om een legitieme betaling gaat om het Caribische voetbal te bevorderen.

"Het was niet het geld van Fifa. Het was een verzoek van de officiële Zuid-Afrikaanse autoriteiten en de Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA). Zolang het in overeenstemming is met de regels, doen we het," zei Valcke. "Ik begrijp niet wat het probleem is en waarom ik het doel ben in deze kwestie."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May