Nationaal Archief stimuleert bewustwording publiek
10 Jun 2015, 02:38
foto
De open dag van het Nationaal Archief Suriname is goed bezocht. (Foto: Raoul Lith)


Van de ruim 800 meter aan archieven die opgeslagen liggen in Nederland, zijn 254 meter, weer terug en veilig opgeslagen in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS). Dit jaar komt een deel terug, terwijl de laatste lading volgend jaar terug zal komen naar Suriname.

Het NAS stimuleert het publiek om gebruik te maken van het archief aan de Jagernath Lachmonstraat. De Internationale Archievendag gisteren, is aangegrepen om een open dag te houden. Veel mensen hebben hier gebruik van gemaakt. “Het aantal bezoekers is dit jaar toegenomen”, zegt Nationaal Archivaris, Rita Tjien Fooh. Bezoekers hebben oude documenten kunnen bezichtigen. Verder hebben ze een rondleiding gekregen door de verschillende afdelingen van het gebouw, zegt ze verder.

De Internationale Archievendag is ingesteld door de International Council on Archives onder auspiciën van de Unesco. Tjien Fooh, die ook vicevoorzitter is van de Caribbean Branche of the International Council on Archives, zegt dat deze open dag bedoeld is om mensen de ruimte te geven om te kijken hoe de werkzaamheden worden verricht in het Nationaal Archief. “Niet alle afdelingen zijn open voor het publiek. Vandaar deze open dag, zodat de bezoekers deze afdelingen ook kunnen bezoeken", zegt Tjien Fooh.

Belang archieven
Het onderhoofd van het NAS, Ramon Cumberbatch, benadrukte het nut van deze dag. “Het archiefwezen en de professionals die het beroep uitoefenen, moeten helpen om de aandacht van de samenleving te vestigen op het belang van archieven. We willen ten eerste dat de samenleving gebruik maakt van de diensten die het Nationaal Archief biedt. Iedereen is welkom”, vertelt hij aan Starnieuws.

Sinds 2011 wordt de Archievendag gevierd. In het Nationaal Archief worden documenten van sinds de negentiende eeuw opgeslagen. Verschillende instellingen, organisatie, ministeries hebben stukken bij het Nationaal archief liggen. Burgers, studenten en onderzoekers die op zoek zijn naar bewijsvoering of de geschiedenis van hun familie, kunnen naar het Nationaal Archief. Binnenkort wordt er een symposium gehouden over het belang van de Surinaamse archieven, een expositie in het kader van 125 jaar Javaanse Immigratie.

Fidesha Djemesi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May