Marten Schalkwijk: Grondenrechtenvraagstuk is op te lossen
09 Oct 2010, 09:50
foto


Socioloog Marten Schalkwijk zegt dat het grondenrechtenvraagstuk van de tribale volken geen onoplosbaar vraagstuk is. Het probleem is dat er teveel vooroordelen zijn en er geen goede communicatie is tussen tribale groepen, de overheid en de rest van de samenleving.
“We moeten een goede discussie op loslaten, waar eenieder vertegenwoordigd is, ook buitenlandse vertegenwoordigers die het vraagstuk in hun land wel hebben weten op te lossen”, zegt Schalkwijk. Als voorbeeld neemt hij Canada en Brazilië, waar het vraagstuk zonder al te veel problemen is opgelost.

De wetenschapper zegt dat de centrale overheid niet in staat is het volledige binnenland te beheersen en tot ontwikkeling te brengen. Daarnaast hebben de marrons een historisch verleden die hen bepaalde rechten geeft. “De mensen zijn ook niet achter gebleven en hebben zich op de een of andere manier ontwikkeld. Er is gewoon een goede communicatie en voorlichting nodig”, zegt Schalkwijk. Hij vindt niet dat van de tribalen verwacht moet worden dat zij stilzwijgend toezien hoe natuurlijke hulpbronnen in het gebied worden gebruikt voor het ontwikkelen van Paramaribo terwijl hun eigen gebied daar niets van merkt.

Begin maken
Schalkwijk noemt het een pro dat tribalen nu ook deelnemen in de regering. Zij kunnen daarmee oplossingen aandragen en richting helpen geven aan het proces. Schalkwijk zegt dat er een begin moet worden gemaakt met het loslaten van speciale programma’s op het vraagstuk. De centrale overheid zal moeten beginnen met het toekennen van rechten op woongebieden en niet zoals men denkt dat bijvoorbeeld 90 procent van het binnenland zal worden weggeven aan de tribalen. “Zolang we abstract blijven praten, blijft het een moeilijk vraagstuk. Ik ben voorstander van een pragmatische aanpak om in gebieden te beginnen waar de mensen zich jarenlang hebben geconcentreerd”, zegt de socioloog.

Volgens Schalkwijk is het traditioneel gezag een belangrijke schakel en nog altijd van waarde. Dat moet gehandhaafd blijven. Traditioneel gezag is er omdat de mensen in stamverband leven. “Het traditioneel gezag heeft enig gezag dat al die jaren ervoor gezorgd heeft dat die gemeenschappen zijn blijven bestaan. Je moet dit gezag versterken, specifieke taken geven en er voor zorgen dat de mensen van het traditioneel gezag zich goed scholen”, zegt Schalkwijk. Volgens hem zijn genoeg rapporten en fondsen over hoe het vraagstuk op te lossen.

(Wilfred Leeuwin)

Socioloog Marten Schalkwijk
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May