Coöperatie schoolt belangstellenden bij in hydroponics
08 Jun 2015, 20:12
foto
Delano Ponit geeft tekst en uitleg over hydroponic, het telen in water. (Foto: D. Ponit)


Delano Ponit, voorzitter van de Hydroponic Greenhouse Coöperatie Suriname (HGCS), is tevreden met de eerste training die hij in deze hoedanigheid heeft verzorgd. Belangstellenden hebben van 4 tot 6 juni geleerd over de verschillende hydroponic-systemen en wat er allemaal kan worden geteeld.

Veel aandacht is tijdens deze sessies ook besteed aan gewasbescherming en verantwoord bestrijden van ziekten en plagen. Ponit legt uit dat de deelnemers met de kennis die zij hebben opgedaan, vrijwel gelijk een eigen hydroponic systeem kunnen opzetten. “Zij kunnen daarbij indien gewenst, gebruik maken van technische bijstand van de coöperatie, waar zij ook terecht kunnen voor zaadjes en marktkennis.”

Hydroponic is een teelttechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van water in plaats van aarde. Er worden meststoffen in het water opgelost voor de planten. Hydroponic staat bekend voor snellere groei en een schoon product. De coöperatie die in april is geïnstalleerd stimuleert de toepassing van deze teeltvorm als een innovatieve landbouwtechniek. Zelf is Ponit al tien jaar bezig met deze vorm van landbouw. Hij zegt dat meer dan 40 personen in Suriname groente telen met deze techniek.

Ponit wijst erop dat een belangrijk voordeel van hydroponic is dat de telers zich bij aanhoudende regens niet druk hoeven te maken om wateroverlast. “Bij deze vorm van landbouw is het juist zo dat er veel schoon regenwater in tanks wordt opgeslagen. Hoe meer regenwater, hoe beter.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May