Column: Laten we kerst in de zomer vieren
08 Jun 2015, 08:10
foto


Het kerstfeest is een gezellig feest. De muziek is vrolijke muziek. Je kunt erop dansen en feesten. De sfeer is positief. Kerst associëren we met goede dingen, zorgen voor elkaar, lief zijn voor elkaar, de belofte dat we een gezellige tijd met elkaar zullen hebben. Je kunt kerst thuis vieren, maar je kunt ook kerst party’s organiseren.

In Suriname kun je dat buiten doen, maar in Nederland zit je in de verkeerde maand. December is koud en nat. Echt geen goede maand voor een kerst party.
Weet je wat een goed idee is: Laten we kerst in de zomer vieren! We verspreiden het gedachtegoed van eenheid, liefde en gezelligheid. We laten een baithak gana band liedjes maken op de beat van Stille Nacht. We gooien zogenaamde cadeautjes in de lucht. We maken er één groot kerstfestival van. Wie kan hier nou tegen zijn? En hoe zorg je dat iedereen kerst viert in de zomer? Leer van de Duitsers.

In Duitsland was er eens een witte jongen, avontuurlijk ingesteld en met een blik op de wijde wereld gericht. Hij ging naar India en zag die Indiërs uit hun dak gaan met muziek en poeders in alle kleuren. Hij dacht: “Hé, dit lijkt op een houseparty. Te gek man!” Ze noemen het feest: Holi.
“Holi shit!” dacht hij in zichzelf. Dit is een geweldig idee. Ik ga Holi feesten in Europa organiseren. Alleen, de mensen in India vieren het in maart. Op zo’n evenement komt geen hond. Maar maart is echt geen goede tijd, dus dacht de witte jongen: we gaan Holi in de zomer vieren!
En zo lanceerde hij enkele jaren geleden het Holi festival of colors. Het is geen gratis evenement. Je moet toegang betalen (12,50) en mag geen drank en eten meenemen. Er is bratworst, bier en vreten te koop. Een DJ draait house muziek en om het uur wordt een signaal gegeven en dan mag iedereen poeders van alle kleuren in de lucht gooien.

Er wonen 150.000 mensen met een Hindostaanse achtergrond in Nederland. Zij organiseren elk jaar in verschillende steden het Holi feest. Holi is een lentefeest, dus redeneren de Hindostanen: dat moet je niet in de zomer maar in de lente vieren. Raar hè. Maar Holi is voor hen geen houseparty. Het is ingebed in de hindoe-cultuur. Die cultuur is breder dan religie. Veel Hindostanen die niet religieus zijn, zoals ik, vieren Holi al sinds onze geboorte. Het begint met de Holika verbranding. Die wordt niet geleid door DJ’s die later op de houseparty gaan draaien, maar door priesters. Er zijn chautalgroepen die liederen zingen, waarvan sommige heel oud zijn en andere creatief verzonnen worden. De chautalzangers gaan uit hun dak, maar dat is iets anders dan een houseparty.

Dus is het begrijpelijk dat iemand die opgegroeid is met Holi als een feest dat geworteld is in de Hindostaanse gemeenschap in woede ontsteekt als hij of zij ziet dat een cultuur historisch erfgoed verkracht worden en Holi plotseling een zomerfeest is geworden. Witte mensen gaan elk jaar ons cultureel erfgoed verkrachten door de naam van het feest te misbruiken voor een houseparty en dat presenteren als een eerbetoon aan de Hindoestaanse cultuur in plaats van een verkrachting.

Nu kun je denken: ach, die arme jongen kent de achtergronden niet. Als hij eenmaal de feiten kent, verandert hij van gedachten en verbreekt de verbinding met Holi en noemen het gewoon: Festival of Colors.
Zo werkt het niet. De minachting van de Hindostaanse cultuur is geen toevalligheid. Het is diep geworteld in de Europese cultuur. De westerse arrogantie dat ze anderen kunnen maken en breken is met de paplepel ingegoten. Dus als jonge Hindostanen de organisator benaderen met het vriendelijke verzoek om de verbinding tussen de bratworst houseparty en Holi te verbreken, denkt hij vanuit die witte arrogantie: “ammehoela!”, maar dan op zijn Duits. Wie denk je dat je bent. Ik doe lekker waar ik zin in heb.
Een Hindostaanse jongeman stuurde de organisator een bericht: “Happy Holi to you guyzzzz too... stil extremely strange... why a big organizations like you guys... say "Happy Holi" on the day it really is Holi... but then celebrate Holi 4 months later!!! It's messing up the Holi spirit... and giving the wrong impression to the new generation.... they are getting confused when Holi really is... as you can already see in the misunderstanding of the post of Angela...”
Kennelijk heeft ene Angela gedacht dat Holi overal in de wereld in juli wordt gevierd. Het is zoiets als dat je kerst viert in juli en kinderen dan gaan denken dat Jezus in juli is geboren. En dan maar roepen: “We willen de kerstgedachte uitdragen in de zomer!”
Je zou denken dat de witte knul denkt: “Deze Hindostaan kent de cultuur beter dan ik. Ik zal zijn advies opvolgen.”
Wel nee. Hij antwoordt: ”If we were in India with Indian weather we would be very happy to celebrate Holi today. But it's not possible over here in March unfortunately and doing it inside would be really not maintaining the original spirit.”
De man denkt: Domme Hindostaan, je weet echt niet wat de originele spirit is van Holi. Ik zeg het je: de spirit is dat Holi een houseparty is en weet je niet dat je houseparty’s niet in maart kunt organiseren. Kom op man, denk goed na! Je hebt de originele spirit van Holi niet begrepen, ik wel.
In hun enthousiasme benaderen ze een Hindostaanse DJ, DJ Insane, met de vraag om op Holi te draaien. Tja, het is altijd goed om Hindostaanse mensen te betrekken bij zo’n feest, nietwaar. Bovendien, Hindostanen en geld, hij gaat niet weigeren.
Maar DJ Insane heeft zijn hart en hoofd op de goede plek. Zijn antwoord: ”Dear Holi Team, Thanks for the interest but I will pass this event. Personally I find the theme very disturbing considering you are using a very religious concept for your event that absolutely has nothing to do with the true meaning of Holi. Even the date is way over due. If it was any other theme that was not related to any kind of offence. I would definitely consider your offer. For the near future I strongly advise you change the theme and do some research before you are using any other kind of religious theme for your commercial parties. kind regards, www.dj-insane.com”. De jongen laat zijn kans om geld te verdienen schieten. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan geld. Ze hebben een naam: principes.

Nu denk je: de witte man gaat zich achter zijn hoofd krabben en neemt de adviezen van deze jonge Hindostanen ter harte. Welnee. Hij denkt gewoon: “F*ck you, ik doe gewoon wat ik wil”.

Dit is niet het einde van het verhaal. Professor Chan Choenni heeft zich enorm verdiept in de Hindostaanse gemeenschap en heeft het ontdekt. Hindostanen vechten niet. Ze protesteren niet. Er zijn doktoren, advocaten en zelfs professoren. Ze storen niemand en gaan zachtjes hun gang zonder dat de witte man last van ze heeft. Dus heeft hij zijn observaties tot theorie gebombardeerd. Hij heeft het een naam gegeven: Integratie Hindostani stijl. Als je het in niet-academische taal zegt, betekent het: “Hindostanen zijn gatlikkers en lafaards. Ze likken de gaten van de macht. Ze zijn bang om hun eer en waardigheid te verdedigen, ook al worden die met de meeste minachting vertrapt.”

Maar de tijden veranderen. Ik ontmoet een nieuwe generatie Hindostaanse jongeren op cursussen Decolonizing The Mind. Ze leren van de anti-Zwarte Piet Beweging in Nederland. Ze hebben een actiegroep opgezet:
Holi is geen houseparty.
Ze maken de verbinding tussen minachting van de Hindostaanse cultuur en de diepgewortelde arrogantie in de Europese cultuur. Ze zijn op Facebook de discussie gestart over protestacties. En natuurlijk springen de House koelies – Malcolm X noemde ze vroeger de House Negroes – in de houding om hun witte meesters te verdedigen: “Nee, niet doen. We moeten kijken naar wat mis is met ons: incest, homofobie. We moeten eerst ons huis schoon maken.” Het is de standaard reactie van de House koelie. Als je beledigt wordt, ga je als reactie niet je eer en waardigheid verdedigen, maar je gaat je vrouw en kinderen slaan uit frustratie en uit angst voor degene die je beledigt.
De actiegroep heeft demonstraties aangekondigd tijdens het festival, hoe klein dan ook, maar met de wil om het feest te gaan verstoren. Ze nemen het risico van arrestatie op de koop toe. Die is niet de generatie van gatlikkers. Dit is Generatie NU.

Sandew Hira
Advertenties