NDP met 37% gegroeid naar 26 zetels
07 Jun 2015, 19:14
foto


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft landelijk 45% van de uitgebrachte stemmen gekregen. Dit geeft het Wetenschappelijk Bureau van de partij aan. De partij is in vergelijking met vijf jaar geleden met 37% gegroeid naar 26 zetels. In combinatieverband had de paarse partij bij de vorige verkiezing 18 zetels behaald. Volgens het Wetenschappelijk Bureau heeft de NDP drie nationale doorbraken gemaakt.

Met meer dan 45% van de uitgebrachte stemmen op de NDP, breekt Suriname
met een verleden van etnische politiekvoering. Voor het eerst heeft de kiezer in Suriname zo massaal gekozen voor een multi-etnische partij. De NDP heeft ook als enige partij in alle 10 kiesdistricten zetels weten te behalen, waarbij het mandaat voor de NDP daadwerkelijk landelijk gedragen genoemd mag worden. De derde constatering van het Wetenschappelijk Bureau is de groei met 37% in zetels. Dit landelijke draagvlak is een weerspiegeling van de multi-etniciteit en algehele betrokkenheid waarvoor de NDP staat.

"In het overwegend creools kiesdistrict Coronie is Remie Tarnadi voor een tweede termijn gekozen als Surinamer van Javaanse komaf. Daarnaast is Grace
Watamaleo als Surinamer van inheemse komaf gekozen in een overwegend Aucaans district. Hetzelfde geldt voor de vertegenwoordigers in bijvoorbeeld Para, Wanica en Paramaribo die een afspiegeling vormen van de bromki dyari die Suriname is. Overigens zal de NDP ook de meeste vrouwelijke vertegenwoordigers in DNA hebben", constateert het Wetenschappelijk Bureau. Van de 26 DNA-zetels zijn er acht ingevuld door een vrouw, die samen zeven districten vertegenwoordigen. De NDP zal met het grootste landelijke draagvlak haar regeerverantwoordelijkheid dan ook wederom vervullen, stelt het Wetenschappelijk Bureau.

"De campagnevoering was een vurige strijd die grotendeels binnen de contouren van de onderling afgesproken ethische code heeft plaatsgevonden. Samen met de gevoerde debatten vormt dit een eerste vervolgstap naar een volwassener politiek speelveld in ons land.Nu de strijd gestreden is, kijken we uit naar het sluiten van de gelederen. Wat dat betreft kunnen politici een voorbeeld nemen aan het overgrote deel van de stemgerechtigden die de uitslag reeds geaccepteerd hebben en nu uitkijken naar de formering van de regering".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May