Herdenking vredestraktaten in teken van vrede, vrijheid en onafhankelijkheid
09 Oct 2010, 00:15
foto


De herdenking van de vredestraktaten van de marrongemeenschap staat in het teken van vrede, vrijheid en onafhankelijkheid. Op een seminar vrijdag is de ontwikkeling van de marrons in historisch perspectief bekeken. Er is stil gestaan bij de vredestraktaten, de juridische, maatschappelijke en politieke positie van de marrons in Suriname. De centrale overheid heeft op 10 oktober 1760 vrede gesloten met de marrons en hun juridische en maatschappelijke rechten zijn erkend.

Het seminar is georganiseerd door de ministeries van Regionale Ontwikkeling (RO) en Binnenlandse Zaken (Biza). Patricia Meulenhof, directeur van RO, zegt dat het seminar als ‘historisch’ mag worden aangemerkt. Volgens haar heeft deze bijeenkomst meer inzicht gegeven in veel vraagstukken over de marrongemeenschap. Er zijn opties geboden voor het oplossen van problemen zoals het grondenrechtenvraagstuk. Opmerkelijk en bevorderlijk vindt Meulenhof het dat veel marron-intellectuelen hebben deelgenomen aan het seminar en op alle fronten de positie van de marrons hebben weten te benadrukken.

Grondenrechten erkennen
Een van de veel besproken onderwerpen op het seminar was het grondenrechtenvraagstuk. Meulenhof zegt dat het standpunt van de marrongemeenschap om hun grondenrechten te erkennen nog altijd stand houdt tegen argumenten dat dit recht niet meer valide zou zijn in een ontwikkelde wereld. “Suriname is het enige land op het westelijk halfrond dat de grondenrechten van de tribale volken niet heeft erkend. Het is juist de centrale overheid die achterloopt bij de ontwikkelingen”, vindt Meulenhof. Zij herinnert er aan dat in de Verenigde Naties vrijwel alle landen de rechten hebben erkend. Landen in de regio zoals Guyana en Frans-Guyana hebben dit zelfs verankerd in hun wetgeving.

Het seminar moet leiden tot bewustwording van marrons en andere groepen in de samenleving. “Iedereen moet weten wie marrons zijn, waarom er speciale rechten zijn voor deze groep en wat de geschiedenis en meerwaarde is voor Suriname”, zegt Meulenhof. Op het seminar zijn drie hoofdonderwerpen besproken. Het historisch perspectief, de tribale rechten en de sociaal maatschappelijke ontwikkeling van de marrons. De ruim 200 deelnemers hebben tot het einde geparticipeerd in de discussies.

Niet alleen de marrongemeenschap, maar ook andere maatschappelijke groepen, historici en geschiedschrijvers hebben deelgenomen aan het seminar. Ex-minister Maurits Hassankhan, de ministers Martin Misiedjan, Soewarto Moestadja en Linus Diko behoorden tot de deelnemers. Onder de inleiders bevonden zich naast marrons-intellectuelen ook de wetenschappers Marten Schalkwijk en Hans Breeveld. Meulenhof zegt dat de huidige marrongeneratie trots mag zijn op de manier waarop haar voorouders de gestreden hebben voor erkenning van hun rechten. Tegelijkertijd is ook vrede, vrijheid en onafhankelijkheid van de marrons bewerkstelligd.

Partricia Meulenhof, directeur Regionale Ontwikkeling
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May