Landbouwers worstelen zich door extreme regen
06 Jun 2015, 22:03
foto
Het aanbod op de markt is minder. De prijzen zijn daardoor ook gestegen.


Dagelijks valt er gemiddeld 50 tot 100 mm regen. Vergeleken met vorig jaar is de hoeveelheid neerslag ettelijke malen hoger. Niet alleen de gewone huishoudens hebben last van het overtollige water, maar meer nog de landbouwgebieden. De aanplanten blijven langer onder water liggen, waardoor een groot deel of zelfs alles verloren gaat.

“De neerslag is landelijk hoger dan het jaargemiddelde als we het klimatologisch bekijken,” zegt meteoroloog Tuur-Warsodikromo aan Starnieuws. De regentijden zijn afhankelijk van de verplaatsing van de Inter Tropische Convergentie Zone. Daarnaast zijn er andere systemen die de getijden veroorzaken. Wat nu gebeurt is een samenloop van omstandigheden, legt ze uit.

Ook de landbouwers merken het verschil. “Dit jaar heeft het veel meer geregend. Ik merk dat aan de oogsten die ik binnenhaal, zegt landbouwer Koemar. Hij staat als sinds half zeven in de ochtend onder de markt om zijn groenten te verkopen aan de marktventers. “Ik heb veel minder binnengehaald. Haast alles is vernietigd. We hebben zo een situatie na jaren weer gehad.” Tegelijkertijd beseft hij ook dat er op het eerste gezicht niet veel aan valt te doen. “Het is de natuur.” Het overtollige hemelwater, de mindere oogsten hebben als gevolg dat de prijzen van groenten omhoog gaan.

Groothandelaar in groenten Roy zegt dat hij zijn prijzen met ongeveer 75% moet verhogen.”Ik moet de prijzen aanpassen. Niet om de consument tekort te doen, maar ik moet mijn winsten eruit kunnen halen.” Hij vertelt dat hij al 32 jaar werkt onder de markt en dat het elk regenseizoen hetzelfde is. “Maar dit heb ik na lange tijd weer meegemaakt. We kunnen er niets aan doen.” Ook de consument beseft dat er niet veel aan valt te doen. Anita die groenten koopt, zegt dat ze nu driemaal zoveel moet betalen. “Het is verschrikkelijk. Ik zeg ook niet dat het aan de landbouwers ligt, want aan de regen kunnen ze niets doen.”

Niet alleen Suriname heeft last van dit weerfenomeen. In delen van het Caribisch Gebied is het in plaats van nat, extreem droog. De maanden mei en juni zijn voor de kuststrook van ons land, de natste maanden, legt meteoroloog Warsodikromo uit. “Behalve dat de temperatuur een rol speelt, moet vooral gekeken worden naar de omgeving waarin mensen wonen. Hoe zijn de rioleringen en de plaatsing van pompen en duikers.”

Behalve dat de prijzen van groenten hoger zijn, is de hoeveelheid die voor die prijs wordt aangeboden minder. De bosjes kouseband, amsoi en bitawiri zijn dunner dan normaal, de hoopjes boulanger, oker en sopropo ook kleiner. De mootjes pompoen zijn smaller en zijn er minder pepers en tomaat per hoopje. De bosjes groenten zijn kleiner, om de consument toch nog in de gelegenheid te stellen wat te kunnen kopen, klinkt het.

Fidesha Djemesi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May