Akiemboto: Kiezers hebben mijn bijdrage gewaardeerd
05 Jun 2015, 08:51
foto
Sergio Akiemboto heeft de meeste stemmen op zijn naam staan in Brokopondo. (Foto: Leroy Troon)


Sergio Akiemboto (NDP) was op de derde plaats gekandideerd in Brokopondo. Hij heeft bij de afgelopen verkiezingen met 1.545 stemmen, de meeste kiezers van het district achter zich gekregen. Partijgenoot, Assembleelid Frederik Finisie, kreeg 595 stemmen en Diana Pokie van Alternatieve Combinatie/ABOP is met 955 stemmen herkozen als parlementariër. Akiemboto zegt aan Starnieuws dat binnen de NDP niet was afgesproken om op hem te stemmen. Alle drie paarse kandidaten mochten hun eigen campagne voeren.

"Ik denk dat de kiezers op mij gestemd hebben vanwege mijn prestatie en bijdrage aan gemeenschap", zegt hij. Akiemboto was, voordat hij directeur werd bij Grassalco, als Community Relations Coördinator werkzaam bij Rosebel Goldmines/Iamgold. "Dit zaadje is al een paar jaren terug geplant. Ik heb mij met hart en ziel ingezet voor de realisatie van een aantal projecten in Brokopondo en ik zal mij verder blijven inzetten voor de samenleving", stelt het aankomende Assembleelid. Hij zegt samen met zijn partijgenoten zich te hebben ingezet om de kiezers te motiveren om op de NDP te stemmen. Uiteindelijk is het harde werk beloond geworden.

Hoewel Akiemboto ingeschreven is in Brokopondo en veel werk daar verzet, is zijn woonadres in Paramaribo. Akiemboto denkt niet dat hij fysiek zal verhuizen ook al zal hij veel in Brokopondo zijn. De structuren zullen worden versterkt en er zal voldoende contact zijn. Door een goede organisatie op te zetten, kan er veel werk worden verzet, meent Akiemboto. Hij is wel bezig met voorbereidingen om in het dorp van zijn moeder, Marshallkreek, een woning op te zetten. "Ik heb scherpe kritiek gekregen van politiek andersdenkenden over dat ik niet woon in het district, maar zij mogen dankbaar zijn daarvoor, anders hadden ze niet eens een zetel gehaald", meent Akiemboto.

Uitdagingen
Enkele uitdagingen voor de komende periode voor de NDP-topper zijn:
- Aandragen van concepten om het onderwijs in het binnenland fysiek en inhoudelijk aan te pakken.
- Motivatie initiatieven ontplooien met de jongeren in het district.
- Lobbywerk verrichten voor het opzetten van recreatie, sport en ontspanningsfaciliteiten.
- Ondersteunen van initiatieven voor ondernemerschap in de agrarische sector.
- Werken aan het opzetten van een financiële instelling ter stimulering van spaarzaamheid en toegang tot investeringskapitaal.
- Initiatief voor een woningbouwprogramma samen met lokale organisaties.
- Stimulering van zelfwerkzaamheid, geloof in eigen kunnen, zelfvertrouwen en eenheid.
- Activiteiten om te komen tot een schoon district.
Akiemboto deelt mee dat hij al enkele initiatieven ondernomen heeft. Hij heeft samen met vrienden die affiniteit hebben met het district een stichting opgericht van waaruit via eigen inbreng en van donoren aan de slag gegaan kan worden.

Akiemboto zal zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee combineren met directeurschap van Grassalco. "Er zijn weinigen die nog geloofden in Grassalco. Samen met mensen om mij heen, heb ik het waargemaakt. Er is nog veel te doen daar. Na veertig jaar zijn wij in staat geweest om zoveel zichtbare bewegingen en resultaten neer te zetten. Ik geloof dat ik het negatief denken en handelen rondom het combineren van publieke functies kan veranderen. Desnoods stel ik tachtig procent van mijn DNA-vergoeding ter beschikking voor community development activiteiten, want meestal valt men daarover. Ik vraag God om gezondheid en wijsheid en ik zal hard werken", belooft Akiemboto. Op de vraag of hij voorzitter van het jongerenbestuur van NDP blijft, antwoordt Akiemboto dat het op 36-jarige leeftijd meer dan billijk is om de hamer over te dragen. Hij zal nauw betrokken blijven bij enkele activiteiten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May