V7 tekent bezwaar rond hertelling aan bij OKB
31 May 2015, 19:41
foto
V7-toppers stemmen met elkaar af in de Anthony Nesty Sporthal over een protestbrief naar OKB. (Foto: Leroy Troon)


V7 heeft zojuist een protestbrief gestuurd naar de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos. Er wordt protest aangetekend tegen de gang van zaken bij de hertelling van stembureaus Paramaribo. Aangegeven wordt dat vertegenwoordigers van V7 onheus zijn behandeld omdat ze protest aantekenden. Gedreigd werd hen uit de zaal te zetten.

Aangegeven wordt dat in plaats van 21 stembureaus, zoals de NDP heeft aangegeven, nu een hertelling plaatsvindt op 38 stembureaus. De brief is ondertekend door coördinator Chan Santokhi. Het schrijven is voorbereid door deskundigen uit verschillende partijen van V7. Er is ook een kopie gestuurd naar minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken.

De brief luidt als volgt:
"Hierbij neemt de politieke organisatie V7 de vrijheid het volgende dringend onder uw aandacht te brengen:
Bij de observatie van de hertelling van een aantal stembureaus van het kiesdistrict Paramaribo op heden in het NIS gebouw, zijn twee markante zaken geconstateerd t.w:
1. Volgens de protestbrief van de NDP die als grondslag heeft gediend bij de hertellingsactiviteiten is de hertelling gevraagd voor 21 stembureaus. Tot onze grote verbazing is ons vandaag medegedeeld dat er een hertelling zal plaatsvinden in meerdere, te weten 38 stembureaus. Op de vraag waarop dit aantal gestoeld is, is door de voorzitter van het hoofdstembureau geen antwoord gegeven. Daarna hebben wij gepersisteerd welke de redenen zijn om hertelling te plegen op de stembureaus die afhankelijk niet waren opgebracht voor hertelling. Men bleef steeds weigeren om de reden hiervan aan te geven. Wij vragen u dringend om aan deze aangelegenheid aandacht te besteden en conform uw taakstelling in gevolge de kieswet de noodzakelijke corrigerende maatregelen ter zake te treffen.

2. Bij de start van de hertellingsactiviteiten met name van stembureau 16 is gebleken dat de stembiljetten voor DNA kandidaten niet in de daarvoor bestemde stemkist aanwezig waren. Alle aanwezigen waaronder ook de voorzitter van het hoofdstembureau waren zeer verbaasd bij deze constatering en konden daar omtrent geen enkele verklaring geven. De voorzitter van het stembureau die ter plekke aanwezig was voor de hertelling gaf aan dat dit niet de doos was die zij had afgedragen aan het hoofdstembureau . De doos die zij had afgedragen was compleet en verzegeld. Naar aanleiding van het voorgaande voorval deelde de voorzitter van het hoofdstembureau, de DC J. de Miranda aan de aanwezigen mee, dat er dan een herstemming van dat stembureau moet plaatsvinden. Korte tijd hierna deelde hij mede dat de blauwe DNA stembiljetten wel zijn gevonden en dat de geplande hertelling kan plaatsvinden. Het hoeft geen betoog dat deze gang van zaken veel vragentekens oproept. Ook voor deze aangelegenheid vragen wij uw ernstige aandacht.
Het verzoek van de V7 gedelegeerden om het protest tegen deze gang van zaken op te nemen in het proces-verbaal, is afgewezen met de bedreiging uit de zaal gezet te zullen worden.
We vragen hierbij dringend corrigerende maatregelen te treffen.

Tot slot doen wij een beroep op u, om bij het bindend verklaren van de verkiezingsuitslag, met het voorgaande ernstig rekening te willen houden".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May