'De verkiezingsuitslag heeft Santokhi in de war gebracht'
31 May 2015, 12:12
foto
André Misiekaba, ondervoorzitter van de NDP. (Foto:BodyNSoul)


Santokhi is de hele dag en nacht in de media bezig om allerlei ongefundeerde uitspraken te doen. Maar ook verdachtmakingen, beschuldigingen en insinuaties zijn aan de orde van de dag, met het kennelijk doel het volk in de war te brengen. Alle reacties van de V7 leiders, inclusief de coördinator, die ik na de verkiezingen gehoord heb, bevestigen wat de samenleving al weet: de huidige oppositieleiders zijn slechte verliezers. Ze weigeren toe te geven dat ze op een niet mis te verstane wijze zijn afgewezen door het volk en dat de NDP (volgens officieuze cijfers) de verkiezingen heeft gewonnen.

Mijn klomp brak toen Santokhi met een gladgestreken gezicht kwam uitleggen dat NDP bezig is de verkiezingsuitslag te manipuleren. Santokhi weet als geen ander dat de verkiezingen niet door de politieke organisatie NDP zijn georganiseerd, maar door de regering (ministerie van Binnenlandse Zaken) bijgestaan door de onafhankelijke verkiezingsautoriteiten. De belangrijkste ambtenaar op dat ministerie, de directeur, is een politieke topper van de VHP. De regering heeft niet ervoor gekozen om deze VHP'er te ontheffen. Toen VHP het beheer had over het ministerie van Binnenlandse Zaken (2000 tot 2010), had men alle NDP'ers die op strategische posten waren, ontheven. We mogen gerust stellen dat belangrijke VHP kaderleden hele grote verantwoordelijkheden hebben bij deze verkiezingen. Deze Nieuw Front (nu V7) toppers hebben onder andere ervoor gezorgd dat hun mensen ruimschoots geplaatst zijn op de stembureaus. De bemensing van de stembureaus is politiek gezien nooit zo divers geweest. Meer nog, vele van de stembureau voorzitters behoren niet tot het politiek huis van de NDP. Bij de verkiezingen van 2010 onder leiding van een VHP minister was de invulling van de stembureaus een Nieuw Front/VHP aangelegenheid.
VHP exponenten hebben dus grote invloed op de organisatie van deze verkiezingen.

Wanneer nu de NDP als één van de partijen die deel heeft genomen aan de verkiezingen, op basis van haar verantwoordelijkheid, geconstateerde onregelmatigheden aan de kaak stelt, en aan de verkiezingsautoriteiten vraagt om een onderzoek in te stellen, dan is de VHP/V7 kwaadaardig bezig als zij stelt dat de NDP daardoor de verkiezingsuitslag bezig is te manipuleren. Heeft de VHP/V7 geen vertrouwen in de onafhankelijke verkiezingsautoriteiten? Heeft de VHP/V7 geen vertrouwen in belangrijke VHP exponenten die deel en onderdeel zijn van de verkiezingsautoriteiten? Of heeft de VHP/V7 iets te verbergen? Wat zou men tegen een dergelijk onderzoek kunnen hebben? Hoe zou er dan gemanipuleerd worden?

Worden de kisten met de stembiljetten, indien nodig, niet ten overstaan van het publiek, de politie, vertegenwoordigers van politieke organisaties, vertegenwoordigers van OKB, vertegenwoordigers van CHS en de pers, geopend? Hoe zou iemand dan ongemerkt kunnen manipuleren? De NDP is bij deze verkiezingen - qua zetels - groter dan alle andere politieke partijen bij elkaar! Als grootste politieke organisatie van Suriname, met zo een enorme verantwoordelijkheid, kan er niets anders van de NDP verwacht worden dan de leiding te nemen in zaken die dreigen mis te gaan. We begrijpen dat de VHP als een veel kleinere politieke organisatie niet dezelfde verantwoordelijkheid heeft.
De beschuldigingen van manipulatie zijn nauwelijks verwerkt of Santokhi komt met een andere ongefundeerde beschuldiging. Het moet heten dat de NDP kiezers in onder andere Kwamalasamutu zou hebben omgekocht voor minimaal SRD 350. Dit laat me denken aan het spreekwoord: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Wie beschuldigt moet toch bewijzen? Waar zijn de bewijzen die Santokhi heeft gepresenteerd? Laat het duidelijk zijn, de NDP bedient zich niet van deze verfoeilijke praktijken. We willen deze praktijken ook niet van anderen overnemen.

De NDP overtuigt kiezers door de boodschap die zij brengt en doordat zij werkt voor het volk. Weet Santokhi waar het dorp Kwalamasamutu is? Weet Santokhi dat het dorp Kwalamasamutu nu over leiding water beschikt? Weet hij dat deze regering geld noch moeite heeft gespaard om de nodige basisvoorzieningen voor de dorpsbewoners te bewerkstelligen? Weet hij dat NF/VHP nooit heeft omgezien naar dit dorp? Weet hij dat de dorpsbewoners op de NDP gestemd hebben, zodat de ontwikkeling in dat gebied kan worden voortgezet? Het zou Santokhi sieren om te proberen één kwart bewijs te presenteren van één van zijn vele beschuldigingen.

Ten slotte heb ik enkele adviezen voor de coördinator van V7:
- Erken dat V7 de verkiezingen (op basis van de officieuze cijfers) heeft verloren en afgewezen is door het volk.
- Erken dat u als V7 coördinator niet in staat bent geweest om de combinatie verkiezingswinst te bezorgen en geeft u het mandaat terug.
- Erken dat het volk van Suriname u niet als president wilt; de vorengenoemde ongefundeerde uitspraken zijn het zoveelste bewijs waarom het volk u niet als president wenst.
- Erken dat de NDP groter is dan de VHP.
- Gaat u werken aan de ontevredenheid die broeit binnen de VHP na de afwijzing van V7, omdat belangrijke delen van uw partij niet voor nog 5 jaren in de oppositie plaats willen nemen.
- Maakt u zich klaar voor een tweede termijn President Bouterse en DNA voorzitter Simons.
- Probeert u V7 en de VHP bij elkaar te houden, maar laat de NDP met rust!


André Misiekaba
Ondervoorzitter NDP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May