La Poule houdt stand tegen zware neerslag
20 May 2015, 12:02
foto
De waterstand in de rivier wordt continue gemonitord.


“La Poule is droog,” zegt Humphrey Warsodikromo, die namens het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij belast is met het gebied. Warsodikromo is coördinator Regio Midden van het ministerie. Met droog bedoelt hij dat de landbouwgronden en de woningen niet onder water staan. Hij wijst erop dat de pomp wel continu het overtollige water aan het vermalen is.

In de afgelopen dagen is er veel neerslag gevallen en is het water in de rivier hoog. De pomp blijft werken om de hoge waterstand te reduceren. Warsodikromo benadrukt dat de landbouwgebieden niet onder water zijn. “De waterstand in de kanalen is wel hoog.” Hij legt uit dat La Poule – een overwegend landbouwgebied- in een kom ligt, waardoor het water automatisch de lager gelegen gebieden opzoekt.

Parlementariër Mahinder Jogi (VHP/NF) had dinsdag alarm geslagen. Hij zei dat er geen brandstof was voor de pomp, dat er verzakkingen waren in de dammen en dat de mensen onder water waren. De LVV-functionaris zegt dat ze anderhalve kilometer in het bos gelopen hebben en er sprake was van één verzakking die ze direct hebben verholpen.

Minister Soeresh Algoe van LVV had al tegenover Starnieuws gezegd dat er genoeg brandstof was voor de pomp en dat de voorraad continu werd aangevuld. Het probleem lag hem volgens hem in de pomp die niet berekend is voor de capaciteit neerslag die in het gebied valt. Algoe, die zelf coördinator regio Midden is geweest, zegt dat de pomp om 2003 is geplaatst en dat kort daarna bleek dat de capaciteit van de pomp ontoereikend was.

De pomp blijft draaien, zegt Warsodikromo. “We gaan door tot het water een normaal niveau heeft bereikt.” Hij stelt dat alles in het gebied onder controle is en dat er niet aan stemmingmakerij moet worden gedaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May