Voorzieningen voor werknemers Rosebel om te stemmen
19 May 2015, 06:52
foto


De werknemers van Rosebel Goldmines (RGM) krijgen alle gelegenheid om hun stemplicht te vervullen. Voor het bedrijf dat daartoe de voorzieningen heeft getroffen, betekent het extra kosten en potentieel productieverlies. “Maar alle werknemers die daadwerkelijk willen gaan stemmen krijgen de gelegenheid daartoe,” zegt de RGM-directie aan Starnieuws.

Het bedrijf wijst erop dat het gaat om een enorme logistieke organisatie. De werknemers uit Nickerie moeten ook worden geaccommodeerd met vervoer. “We zijn zowel op 24 en 25 mei bezig hiermee, wat natuurlijk consequenties heeft voor de productie. Maar het stemrecht is een recht van elke Surinamer en als bedrijf vinden we het belangrijk om onze werknemers ten volle in de gelegenheid te stellen gebruik te maken van dit recht.”

Even was er wat ontevredenheid onder de werknemers over de werkschema’s van de nachtshift. Zo zou er voor de werknemers van de nachtdienst onvoldoende rekening zijn gehouden met hun rustperiode. De directie van RGM meldt dat de schema’s intussen zijn bijgewerkt en voorzien ze in voldoende rust voor de teams van de nachtshiften.

Lloyd Read, voorzitter van de RGM-werknemersbond, is gerustgesteld door de directie. Hij wijst erop dat je het bedrijf niet kan stilleggen, maar je ook rekening moet houden met de veiligheid van de werknemers. Werknemers die in het westen, Nickerie, moeten stemmen zullen onmogelijk in staat zijn om na het stemmen terug naar de werkplek te komen. Voor die groep worden er maatregelen getroffen, zegt Read. Hoe dat precies zit met de contractors bij het bedrijf, kon hij niet zeggen. Hij geeft mee dat hij dat nog zal checken met de directie. De contractors zijn geen lid van de werknemersbond.

Het gaat om meer dan 1.000 werknemers die op 25 mei werken. “Op basis van onze eigen registratie zullen we weten hoeveel werknemers daadwerkelijk gaan stemmen,” zegt de bedrijfsleiding. Rosebel accommodeert deze werknemers zoveel mogelijk door extra bussen in te zetten en ze te vervoeren zoals dat onder normale omstandigheden voor aanvang van hun shift het geval is. Met het oog op de shifts en het welzijn en de veiligheid van werknemers, is het transport verspreid over twee dagen, legt ze uit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May