Rusland adviseert SCUA-leden: Stem op Tjin-A-Tsoi
18 May 2015, 03:26
foto
V7 DNA-kandidaat Arthur Tjin-A-Tsoi geeft uitleg over de stembiljetten. (Foto's: Ranu Abhelakh)


NPS voorzitter Gregory Rusland heeft zondagmiddag een tweede stemadvies gegeven. Hij adviseert personen verenigd in de overkoepelende Chinese organisatie Suriname Chinese United Association (SCUA) om op DNA-kandidaat Arthur Tjin-A-Tsoi te stemmen. “Voor uw doelgroep is Arthur er, omdat hij u het best begrijpt.” Eerder heeft Rusland de NPS'ers in Paramaribo gevraagd om op Wayne Telgt te stemmen, die op de 17e plaats is gekandideerd.

Rusland sprak tijdens een lunch van NPS Fa Tjauw, een Chinese tak die al 43 jaar deel is van de groene partij. De lunch was speciaal voor voorzitters en bestuursleden van de 14 tellende SCUA, Fa Tjauw-leden en NPS structuurvoorzitters. “Het is belangrijk dat de SCUA-voorzitters, die al dan niet mogen stemmen, hun leden informeren en adviseren om hun burgerplicht te vervullen en verantwoordelijkheid nemen voor de koersverandering van 25 mei 2015”, zegt Tjin-A-Tsoi aan Starnieuws. Hij staat namens de NPS op nummer 6 op de V7 lijst in Paramaribo.

Lange traditie
Rusland wees op de lange traditie NPS en de Chinese gemeenschap in Suriname. Deze is steeds vertegenwoordigd in de partijstructuren. Chinezen zijn actief in de handel, (kleine) industrie en infrastructuur. Om het werk te kunnen doen is politieke rust, financieel-economische stabiliteit en veiligheid belangrijk. Volgens hem heeft elke regering met de NPS erbij voor deze aspecten gezorgd, terwijl de NDP steeds verantwoordelijk is geweest voor de periodes met financiële chaos. Door op Tjin-A-Tsoi te stemmen en zo de NPS in V7 verband genoeg macht te geven, kan gewerkt worden aan de belangen van de doelgroep, “en dat zijn Surinaamse belangen”.

Tjin-A-Tsoi is een derde generatie Surinamer van Chinese afkomst en zegt voor elke Surinamer te werken die hier woonachtig is. “Ik vertegenwoordig zeker ook een groot deel van de Surinaamse Chinese achterban en leg de nadruk op Surinaamse, omdat zij alleen stemrecht hebben.” NPS Fa Tjauw heeft vanwege de efficiëntie gekozen voor deze wijze voor campagnevoering, in plaats van een bijeenkomst te houden voor alle Chinese kiezers. “De meeste Chinezen zijn ook op zondag aan het werk”, verduidelijkt de NPS’er. In zijn toespraak wees hij de aanwezigen op de koopkracht daling van 20 tot 30%, een instabiele SRD en daling van de monetaire reserves. “Het is een feit dat de omstandigheden negatief zijn veranderd om te kunnen ondernemen.”

Nog harder inzetten
De politicus wil zich in zijn tweede termijn als volksvertegenwoordiger onder meer inzetten voor de bestrijding van de toegenomen verruwde criminaliteit. Dit wil hij door uitbreiding van strategische politieposten en het zichtbaarder maken van de politie in de woonwijken. Criminaliteit kan afnemen door werkgelegenheid te creëren, zegt hij. Hij gaat ook voor integratie bevordering, door het invoeren van een inburgeringsplicht bij het aanvragen van de Surinaamse nationaliteit en gerichte overheidsvoorlichting naar de doelgroep. Verder denkt hij aan Nederlands en Sranan taalles en het maken van immigratiebeleid. “Wij hebben deze regering vanaf 2010 gevraagd een immigratiebeleid te presenteren en het is slechts bij het benoemen van een commissie gebleven.”

De DNA-kandidaat zegt niets te beloven. “Afhankelijk van de verkiezingsuitslag, kan je meer of minder betekenen voor deze groep, die deel uitmaakt van de Surinaamse bevolking.” Indien gekozen, zal hij zich harder inzetten “om de ontspoorde financiële chaos die er nu is, tot een halt te roepen. En het wanbeleid helpen om te buigen van een negatieve naar een positieve duurzame ontwikkeling. Ze mogen me anytime op mijn integriteit afrekenen.” In de afgelopen vijf jaar zegt hij als parlementariër steeds te hebben gehamerd op het verkwistend regeringsbeleid en verschillende corruptieve zaken. Naast een constructieve kritische houding tijdens de begrotingsbehandelingen en aanname van wetsontwerpen, heeft hij bijgedragen aan een nieuwe structuur en introductie van formulieren zodat naturalisaties in het parlement een hamerstuk zijn geworden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May