Projecten 'Meer vrouwen in de politiek' succesvol
16 May 2015, 00:58
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons, een van de trekkers om vrouwen zichtbaar te maken in de politiek. (Foto: Vanessa Wijnhardt)


De campagne voor meer vrouwen in de politiek heeft vruchten afgeworpen. Uit de cijfers blijkt, dat voor de verkiezingen van 25 mei 2015, 128 vrouwen door hun politieke partij kandidaat zijn gesteld voor De Nationale Assemblee (DNA) tegenover 259 mannen. Het percentage vrouwen is 33%. Bij deze verkiezingen zijn er 16 vrouwelijke lijsttrekkers terwijl dit aantal bij de stembusgang van vijf jaar geleden 9 bedroeg. Deze gegevens deelde minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, vrijdag in het parlement bij de afsluiting van de projecten ‘Meer vrouwen in Besluitvorming 2015’ en de ‘Ook zij campagne’.

Dat er meer vrouwen zijn voorgedragen voor DNA, schrijft de bewindsman toe aan de grote mate van bewustwording over het belang van gelijke participatie van mannen en vrouwen in zeggenschap en besluitvorming die op gang is gebracht.
DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die de bijeenkomst opende, zegt dat er in deze parlementaire periode historisch werk is verricht. Op verschillende fronten is een start gemaakt met verbetering van het werk in DNA. Een van de belangrijke punten die volgens Simons moet worden meegenomen in de versterking van DNA, is dat er meer vrouwen nodig zijn in het politieke huis. Ze is er blij om dat het toch is gelukt om bij de politieke partijen en de samenleving die bewustwording op gang te brengen om meer vrouwen op verkiesbare plekken op de lijsten te zien.

Vijf vrouwen, die op de kandidatenlijsten van hun partij in de top 3 zitten, mochten met de aanwezigen delen waarvoor zij zich sterk zullen maken als zij gekozen worden. Het gaat om Marlyn Aaron-Denz (DOE), Ingrid Karta-Bink (V7/PL), Angelic Alihusain-Del Castilho (V7/DA91), Rossellie Cotino (NDP) en Stephany Kasketi (AC/ABOP). Aaron bijvoorbeeld vindt dat meer moet worden geïnvesteerd in jongeren en het onderwijs en dat meer personen toegang krijgen tot grond. Bink stelt dat het een goed idee is dat er projecten zijn uitgevoerd om meer vrouwen te krijgen in de politiek. Ze hoopt dat er in de toekomst een fonds komt om campagne te voeren, omdat dit veel geld kost. Del Castillo vindt dat de bestrijding van corruptie een noodzaak is terwijl Cotino zich wil inzetten voor het stimuleren van ondernemerschap en meer kansen voor vroege schoolverlaters. Als oud jeugdparlementariër en Caricom jeugdambassadeur weet Kasketi als geen ander waar de schoen bij jongeren wringt. Vooral jonge vrouwen en moeders behoren tot de doelgroep van (AC/ABOP). Verder wil de DNA-kandidaat dat er meer balans komt in de volksvertegenwoordiging.

Henry Mac Donald, ambassadeur bij de Verenigde Naties, is speciaal voor deze bijeenkomst naar Suriname afgereisd. Suriname zal volgens de diplomaat geschiedenis schrijven als er ongeveer 18 vrouwen worden gekozen. Ook columnist/journalist Sheila Sitalsing belichtte tijdens een keynote speech de rol van de vrouwen in de wereld. Karin Refos van STAS International kijkt met tevredenheid terug op het resultaat. Het wachten is nu op de verkiezing.

Naast de afsluiting van de twee projecten is vrijdag ook het formele startsein gegeven voor de landelijke mediacampagne voor de gekandideerde vrouwen, waaraan de Biza minister een belangrijke bijdrage levert. Deze campagne zal gebruik maken van alle mogelijke moderne media zoals, televisie, radio, sociale media en billboards. De projecten voor meer vrouwen in de politiek zijn uitgevoerd door DNA en STAS International. De UNDP en de Nederlandse ambassade hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May