DOE roept op tot vredige verkiezingen
15 May 2015, 21:29
foto


De voorzitter van de politieke partij DOE, Carl Breeveld, betreurt de calamiteiten die tijdens de verkiezingen in het westerbuurland hebben plaatsgevonden. Bij de maandag gehouden verkiezingen in Guyana zijn er een aantal voertuigen en huizen in brand gestoken door een woedende menigte.

Breeveld pleit met het oog op de ontwikkelingen in het buurland voor vreedzame verkiezingen op 25 mei. “Suriname kent traditiegetrouw een vredige stembusgang. Deze cultuur moet worden behouden.” Volgens de DOE-voorman ligt de kracht van Suriname in de meerdere etnische groepen in het land die “in het algemeen goed samenleven.” Guyana kent twee groepen – personen van Indiase afkomst en de Afro-Guyanezen- waarvan de politieke scheidslijnen gelijk oplopen met de etnische.

“Partijen moeten het bespelen van rassentimenten uitbannen,” vindt Breeveld. Hij De politieke partijen hebben volgens hem in deze een belangrijke rol te vervullen door hun aanhangers tot orde te roepen. Suriname moet lering trekken uit de situatie in het buurland, zegt hij. “Het speelt minder in Suriname. Wij moeten de zaak niet opblazen en naar ons trekken. Anders roep je geesten op die je niet kan bezweren. Wij willen hier niet slechts algemene en vrije, maar ook rustige verkiezingen.”

De DOE-leider keurt het ook af dat billboards van politieke partijen zijn vernietigd. “Leiders moeten de mensen oproepen zich volwassen te gedragen, sportief te zijn en het hoofd koel te houden.” Hij vindt het jammer dat tijdens meetings leiders bepaalde uitspraken doen die allerlei anti-gevoelens onder het volk aanwakkeren. Hij waarschuwt voor dit gedrag en roept zijn mede politieke collegae op daarmee te stoppen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May