Nabestaanden willen hervatting 8 december strafproces
14 May 2015, 11:22
foto
Eddy Wijngaarde (links) namens de nabestaanden 8 december 1982 en procesgemachtigde Hugo Essed tijdens de persconferentie. (Foto: Raoul Lith)


De nabestaanden van de slachtoffers van 8 december 1982 hebben een beklagschrift ingediend bij het Hof van Justitie. Procesgemachtigde Hugo Essed zei op een persconferentie vanmorgen dat de vervolging van de verdachten moet worden hervat. Aan het Hof is gevraagd om de procureur-generaal instructies te geven. Essed werd ondersteund door nabestaande Eddy Wijngaarde.

Op vragen van journalisten waarom nu - met het oog op de verkiezingen - deze actie wordt ondernomen, zei Essed dat op 2 maart is meegedeeld dat rechtsmiddelen gezocht worden om deze zaak weer op de rol te krijgen. De studie over de mogelijkheden is nu af en op 12 mei is het beklagschrift ingediend bij het Hof. Essed merkte op dat de nabestaanden heel wat verkiezingen hebben zien komen en gaan. Deze kwestie gaat volgens hem dwars door verkiezingen heen. Essed merkte op dat deze kwestie politiek geladen is. Een maand voor de verkiezingen in 1980 is de militaire coup gepleegd. In december 1982 zou er een volksopstand komen. De militairen hebben toen vijftien critici van het bewind gemarteld en vermoord.

In april 2012 is amnestie gegeven aan de daders, vlak voordat de auditeur militair zijn strafeis zou stellen. "Dat is politiek", zei Essed. Hij haalde aan dat de auditeur militair de vervolging zou moeten instellen tegen de hoofdverdachte, Desi Bouterse, die nu president is. Hij heeft het leger achter zich en diverse veiligheidsdiensten "waarvan niemand weet door wie ze bestuurd worden". De schijn wordt gewekt dat de vervolging is opgeschort, juist omdat er sprake is van macht en intimidatie. Hij hoopt dat het Openbaar Ministerie door zijn gedrag de samenleving duidelijk maakt dat vrij van politiek het vervolgingsbeleid kan worden uitgevoerd.

De procesgemachtigden hebben het Hof van Justitie gevraagd om instructies te geven aan de procureur-generaal. Dit op basis van artikel 4 van het Wetboek van Strafvordering. Het Openbaar Ministerie dient te worden opgedragen om zo spoedig mogelijk:
a. te vorderen dat de schorsing van de vervolging in de strafzaken tegen alle beklaagden die daartegen geen beroep hebben aangetekend met onmiddellijke ingang wordt opgeheven;
b. te vorderen dat de schorsing van het onderzoek ter terechtzitting in de strafzaak tegen beklaagde Ritfeld met onmiddellijke ingang wordt opgeheven;
c. te vorderen dat de Krijgsraad zo spoedig mogelijk oordeelt dat de Amnestiewet 2012 buiten toepassing moet worden gelaten wegens strijd met art. 10 van de Grondwet;
d. zo spoedig mogelijk nadat de schorsing van de vervolging, respectievelijk de schorsing van het onderzoek ter terechtzitting is opgeheven en de Krijgsraad heeft geoordeeld dat de amnestiewet buiten toepassing moet worden gelaten, in de strafzaken tegen alle beklaagden te rekwireren, opdat de Krijgsraad in de strafzaken tegen alle beklaagden kan overgaan tot beraadslaging over de hoofdvragen van de artikelen 335 en 336 het Wetboek van Strafvordering.

U kunt het beklag van de nabestaanden hier downloaden.
pdf-icon.gif Beklag_nabestaanden.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May