Bezorgdheid bij VES-debat over monetaire reserve
14 May 2015, 02:22
foto
Het goed opgekomen publiek tijdens het VES-economisch debat woensdagavond. (Foto: René Gompers)


Tijdens het economisch debat van de Vereniging van Economisten (VES) woensdagavond, bleek de bezorgdheid over het financieel-economisch plaatje van het land groot te zijn. De monetaire reserve is volgens Stanley Raghoebarsing (V7), Harish Monorath (Alternatieve Combinatie), panelleden Satcha Jabbar, Anthony Caram en Winston Ramautarsing onder het acceptabele niveau. Een land als Suriname zou volgens hen het liefst een reserve van zes maanden import moeten hebben. Nu zou de dekking onder de drie maanden zijn. Panellid Edward Muller zei dat een herstelprogramma nodig is om de economie weer op rails te krijgen.

Raghoebarsing betoogde dat de monetaire reserve dramatisch gedaald is. Van de overgebleven valutareserve van US$ 496 miljoen is volgens hem US$ 120 miljoen niet geschikt als reserve. De feitelijke reserve is volgens hem US$ 376 miljoen. "Verder is door swaps valuta geleend bij de lokale banken voor US$ 125 miljoen en bij China US$ 250 miljoen. Als deze twee tijdbommen afgaan, daalt de deviezenreserve tot US$ 1 miljoen", stelde Raghoebarsing.

Caldeira benadrukte dat de zaak zwaar wordt overdreven. Hij haalde aan de staatsschuld meevalt en de monetaire reserve gelijk is aan drie maanden import. De monetaire reserve is volgens Caldeira in de eerste plaats afgenomen door de tegenvallende prijzen van olie en goud op de internationale markt. Ook hij zou een beter beeld willen hebben, maar volgens hem kan dit over een jaar worden aangevuld. Er zijn goede vooruitzichten. Caram voerde aan dat monetaire stabiliteit belangrijk is voor economische groei. Hij merkte op dat als de monetaire reserve onder de drie maanden beland, de rode vlag moet worden gehezen. De economie moet dan terstond worden aangepast. Volgens hem is er sprake van monetaire financiering op grote schaal. Hij haalde aan dat de economie duidelijk op een verkeerd spoor is en daartoe zijn er genoeg indicatoren. Hij merkte op dat een bb-rating een ernstige waarschuwing is dat Suriname in een risicozone is.

Ramautarsing zei dat president Desi Bouterse indianenverhalen heeft verteld op zijn laatst gehouden presentatie waar hij een rooskleurig beeld gaf over de economie. Op een VES-forum zullen deze verhalen geen stand houden. Caldeira vroeg om de woorden terug te nemen, want het is volgens hem een racistische opmerking om te praten over indianenverhalen. Ramautarsing stelde dat een bb-rating risico betekent voor investeringen. En de outlook is ook van positief naar neutraal teruggedraaid vorig jaar. Dat is nu bevestigd. "Wij zijn blij met een downgrade".
Raghoebarsing merkte op dat veel een kwestie van vertrouwen is. Er is integer leiderschap nodig. Caldeira zei alle vertrouwen te hebben in de minister van Financiën en de president van de Centrale Bank van Suriname. Het gaat om integere personen die hard werken, benadrukte hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May