Wat is de rol van de stemgerechtigde jongeren?
14 May 2015, 08:00
foto


Voordat ik inga op de rol weggelegd voor de stemgerechtigde jongere is het van belang eerst in te gaan wie een 'jongere' is, wat 'jongeren ontwikkeling' precies inhoudt en wat basis kennis over de 'armoede grens' daarmee te maken heeft.
Onder 'jongeren ontwikkeling' wordt verstaan: “De zodanige verbetering van de status van jongeren waardoor ze in staat worden gesteld om competenties en bekwaamheden op te doen die nodig zijn in hun verdere levenswandel. Zij krijgen de eerlijke en gelijkwaardige kans om te kunnen werken aan, en te kunnen profiteren van een politiek- en economisch stabiele omgeving die levensvatbaar is ondersteund door de bijbehorende wetgeving” (Commonwealth Youth Development report 2013).

Volgens internationaal geaccepteerde maatstaven wordt onder 'jongere' verstaan een persoon die een overgangsproces meemaakt van afhankelijkheid als kind, naar onafhankelijkheid als volwassen persoon. Maar, een minimale onafhankelijkheid is niet mogelijk als wij zouden leven onder de armoedegrens. Dat is “het inkomen dat iemand nodig heeft om te kunnen voorzien in de minimale voorwaarden nodig voor een menswaardig leven: kleding, goed drinkwater, voldoende voedsel, goede huisvesting, goed onderwijs en goede gezondheidszorg.” ( UNESCO- Definition of poverty line). In rijke landen hanteert men doorgaans een leeftijdsgrens voor jongeren van 15 tot 24 jaar. Terwijl in ontwikkelingslanden deze grens wordt doorgetrokken tot maximaal 36 jaar. Waarom? Misschien omdat de overgangsperiode in ontwikkelingslanden van jongere langer duurt. Een doorsnee jongere in een ontwikkeld land (bijvoorbeeld Nederland) staat op zijn 25ste min of meer al op zijn of haar eigen voeten, is goed opgeleid, kan een eigen appartement huren, is financieel stabiel en heeft een baan. Terwijl in een ontwikkelingsland land bv. Suriname het vaak voorkomt dat een doorsnee jongere van dezelfde leeftijd nog steeds inwoont bij zijn of haar ouders, moeite heeft aan een baan te komen, en nauwelijks verdient om te voorzien in een menswaardig leven. We kunnen niet teveel eisen als jongere want we moeten ook rekening houden met het feit dat wij wonen in een ontwikkelingsland, maar laten we tenminste erop letten dat wat er wordt aangeboden duurzaam is.

Onze jongeren moeten niet vergeten kritisch te kijken welke politieke partij/of combinatie, op grond van de hierboven aangeboden handvatten, inderdaad jongerenontwikkeling nastreeft. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Goed doordachte plannen die uiting geven aan de goede bedoelingen die politieke partijen menen te hebben voor onze jongeren. Stemgerechtigde jongeren zouden voorafgaand aan het uitbrengen van hun stem op 25 mei a.s. nagaan in hoeverre het gevoerde beleid dusver de ruimte biedt voor hun vooruitgang en ontwikkeling niet alleen op persoonlijk niveau, maar voor alle Surinaamse jongeren zonder voorkeursbehandeling, en zonder onderscheid van politieke kleur, etniciteit, religieuze achtergrond, of seksuele geaardheid. Daartegenover zouden jongeren het gevoerde beleid moeten vergelijken met de (nieuwe) beloftes die nu worden gedaan tijdens de politieke campagnes en nagaan als dat gaat voor continuïteit en duurzaamheid. En daarin zit hun rol: om te waken over de duurzame uitvoering van het proces ter verbetering van hun levensstandaard. Stem met je verstand en denk niet alleen aan vandaag, maar ook aan morgen.

Drs. Jürgen Budike (Politicoloog)
Jurgencarlulrich@gmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May