Verkiezingen Guyana vredig verlopen
12 May 2015, 09:22
foto
Presidentskandidaat van de oppositionele alliantie, David Granger, toont zijn in inkt gedoopte vinger nadat hij had gestemd in het Enterprise Primary School in Georgetown, Guyana (Foto: AP)


De Guyanese president Donald Ramotar is er zeker van dat hij de algemene verkiezingen in het land wint. Georgetown is maandag naar de stembus gegaan. De politie heeft de verkiezingsgang omschreven als stabiel en vredig.

De officiële resultaten worden niet voor woensdag verwacht, door transportproblemen van de stembussen over ruw terrein in het land. Ramotar van de People's Progressive Party - Civic (PPP/C) neemt het op tegen David Ranger, die de kandidaat is van een coalitie van vijf oppositiepartijen. De PPP/C is al langer dan twintig jaar aan de macht.

Als de partij wint, zal het de zesde opeenvolgende ambtstermijn zijn voor de PPP/C en de tweede voor Ramotar. Bij het uitbrengen van zijn stem, zei de zittende president dat zijn partij haar meerderheid zou behouden. “Ik ben overtuigd van de overwinning.”

Guyana is etnisch verdeeld. De mensen van Indiase afkomst stemmen historisch op de PPP/C, terwijl die met Afrikaanse roots de oppositiepartijen steunen. Bij de laatste presidentsverkiezingen in 2011 was Granger ook al de tegenkandidaat van Ramotar. De 69-jarige gepensioneerde legergeneraal heeft de race toen verloren. Maar Granger is nu zelfverzekerd. “We willen echt een regering van nationale eenheid die ervoor zorgt dat mensen het gevoel krijgen dat het veelomvattend is,” zei hij tegen verslaggevers. Nadat hij zijn stem had uitgebracht, zei hij dat hij denkt dat zijn partij 58% van de stemmen zal winnen.

Tijdens de campagne heeft de oppositie Ramotar beschuldigd van corruptie en wanbeleid. Om een motie van wantrouwen te voorkomen in het 65-zetels tellend parlement, had Ramotar dit orgaan eerst geschorst om het daarna in februari te ontbinden. De verkiezingen komen een jaar eerder dan normaal.
Guyana is het derde armste land van Latijns-Amerika na Haïti en Nicaragua, zeggen cijfers van de Wereldbank. Het land heeft één van de hoogste emigratiecijfers ter wereld - meer dan 55% van de burgers wonen in het buitenland.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May