Nieuwe medailles voor KPS
12 May 2015, 00:56
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Sjie toont de nieuwe gedenktekens van het Korps Politie Suriname.(Foto: Raoul Lith)


Het Korps Politie Suriname (KPS) gaat twee nieuwe medailles introduceren. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt dat deze medailles zijn bedoeld voor ‘bijzondere diensten’ en ‘markant politieoptreden’. “Deze twee medailles worden toegevoegd, omdat we daarmee extra waardering willen tonen voor de inzet van onze personeelsleden en zeker de politieambtenaren.” De nieuwe plaketten zullen rond het 120-jarig bestaan van het KPS op 1 juli voor het eerst worden uitgereikt.

De politiebaas geeft aan dat alleen politieagenten in aanmerking kunnen komen voor de zilveren medaille ‘markant politieoptreden’. Hij zegt dat zijn manschappen in de vuurlijn staan om de veiligheid van de samenleving te garanderen. Ook durven zij risico’s te nemen om “toch ervoor te zorgen dat de samenleving rustig kan slapen”. Tjin Liep Shie stelt dat voor personeelsleden en ook mensen buiten het korps die ondersteuning bieden in aanmerking kunnen komen voor de medaille ‘bijzondere diensten’. Volgens de politiecommissaris zijn de medailles een aanvulling in het systeem van waarderingen. KPS kent de gedenkpenningen ‘eervolle vermelding’ en ‘langdurige trouwe dienst’.

Op de voorzijde van de nieuwe medailles staan de naam van het Korps Politie Suriname en het korpswapen. De datum (1 juli 1895) van de oprichting van het KPS staat vermeld samen met de tekst ‘ Manmoedig door innerlijke kracht’. Aan de achterzijde van de medaille ‘markante politieoptreden’ wordt de naam van de agent gegraveerd die ervoor in aanmerking komt en de datum waarop deze wordt verstrekt. “Jullie mogen deze medailles ook op jullie uniform dragen om met trots aan te geven wat jullie waard zijn.”

De korpschef stelt dat de agenten die in aanmerking (willen) komen zich aan de gestelde normen moeten houden. “Want de medaille kan ook worden ingetrokken”. De politie-topman hoopt dat er goede en serieuze agenten worden voorgedragen. “Alle medewerkers en leidinggevenden mogen voordrachten doen van mensen van wie ze denken dat die in aanmerking kunnen komen voor één van deze medailles” zegt Tjin Liep Shie. Hij hoopt dat er op de jaardag van het korps enkele van deze medailles kunnen worden opgespeld.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May