Nickerie op weg naar product diversificatie
11 May 2015, 11:51
foto
Directeur Pritipaul Singh en minister Soeresh Algoe van LVV bij de opening van Orbilo Nickerie Processing Fish, Shrimps & Crabs NV. (Foto: min. LVV)


Het visverwerkingsbedrijf Orbilo Nickerie Processing zal een enorme boost geven aan het district Nickerie. Met een eerste investering van US$ 2 miljoen en een toekomstige input van US$ 10 miljoen, is minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) overtuigd van een goede onderneming.

Op dit moment is er werkgelegenheid voor 400 personen en dat kan oplopen tot 1.000 als het bedrijf klaar is met zijn investering, zegt de bewindsman aan Starnieuws. Hij heeft vrijdag de opening van het bedrijf verricht samen met directeur Pritipaul Singh. Van de 400 werknemers is 70% Surinamer. Orbilo richt zich op de visvangst, maar gaat door met de verwerking daarvan. Ook garnalen en krabachtigen behoren tot het concentratiegebied van de onderneming.

Behalve de economische opleving in de sector, ziet Algoe het ook een beetje als regulering. “Er zijn zoveel visvergunningen uitgegeven, maar we zien niet waar het vis en de bijproducten naar toe gaan. Op deze manier is ten minste een deel van het gevangen vis ‘controleerbaar’.” Hij wijst erop dat er bijna a-la-dol wordt gevist, maar dat de aanlevering ontbreekt. In de afgelopen jaren zijn er visverwerkingsbedrijven geopend in onder andere Commewijne en Wanica. Dat beeld is echter niet terug te vinden in Coronie en Nickerie.

Als alles volgens planning verloopt, zal de eerste container vis van Orbilo volgend week al zeilende zijn. Het bedrijf zal zijn producten ook afzetten op de Guyanese markt. Op zo’n manier zal Nickerie niet slechts leunen op de rijst, zegt Algoe, die voorstander is van diversificatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May