Guyana: Oppositie bundelt om president af te zetten
11 May 2015, 08:17
foto
President Donald Ramotar heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven nadat hij het parlement had ontbonden. (Beeld: BBC)


Guyana gaat vandaag naar de stembus. President Donald Ramotar van de People's Progressive Party - Civic (PPP/C) heeft als belangrijkste tegenstander David Granger, die een vijf partijen oppositionele coalitie vertegenwoordigt. De verkiezingen komen meer dan een jaar eerder dan de normale zittingstermijn.

De 64-jarige Ramotar heeft de verkiezingen vervroegd nadat hij op 28 februari het parlement heeft ontbonden om een motie van wantrouwen te voorkomen. Zijn PPP/C partij is al meer dan twee decennia aan de macht. Als de PPP/C wint, zal dat het zesde opeenvolgende ambtstermijn zijn en de tweede voor Donald Ramotar.

Guyana is etnisch verdeeld, personen van Indiase afkomst steunen historisch de PPP/C en die van Afrikaanse afkomst houden zich bij de oppositiepartijen. De gepensioneerde legergeneraal Granger (69) heeft het bij de laatste presidentverkiezingen in 2011 ook tegen Ramotar opgenomen, maar hij verloor de strijd.

Maar Granger klonk in de aanloop naar de verkiezingen zeer zelfverzekerd. “Voor het eerst in 60 jaar, hebben we de belangrijkste etnische groepen samen onder één paraplu gebracht," zei hij. Er zijn geen onafhankelijke peilingen voorafgaand aan de verkiezingen geweest.

De campagne is fel geweest, waarbij de oppositie Ramotar heeft beschuldigd van corruptie en wanbeheer. Oppositieleden in het 65-zetels tellend parlement hebben in de afgelopen jaren de financiering voor een aantal projecten van Ramotar geblokkeerd. Nadat de president bezuinigingen doorvoerde, riep de oppositie in het parlement op tot een motie van wantrouwen. Vervolgens heeft Ramotar het parlement in november vorig jaar geschorst om het drie maanden later te ontbinden.

Volgens de cijfers van de Wereldbank is Guyana het derde armste land van Latijns-Amerika na Haïti en Nicaragua. Ramotar vindt dat het record van zijn partij voor zichzelf spreekt hen heeft gewezen op de gestage economische groei die Guyana in de afgelopen acht jaar heeft gehad.

Zijn opponent Granger heeft zijn campagne gericht op meer veiligheid en de bestrijding van drugs en mensenhandel. De stembureaus zijn open tot elf uur ’s avonds en de resultaten worden in de komende twee dagen verwacht.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May