Poku nanga lafu in verkiezingscampagnes
11 May 2015, 00:58
foto
Barka’s Tazza begeleidt de PALU naar de registratie van politieke organisaties. (Foto: Ranu Abhelakh)


‘Yeh dosti hum nahin todenge’ de hit uit de Bollywood film Sholay uit 1975 is een veel gevraagd nummer door politieke partijen. Intussen kent een aantal muzikanten dit lied helemaal uit hun hoofd. “Het is het meest gevraagd door de politici”, vertelt Wikash Sewnandan van Barka’s Tazza aan Starnieuws, “iedereen zingt het.”

Naast de on-going evenementen en familiefeesten zit de agenda van enkele muziekgroepen komende dagen een beetje vol. Ze zetten luister bij tijdens de politieke activiteiten zoals voetbal knock-outs, wijkvergaderingen, massameetings of meet-the-people campagnes. “Wij hebben al voor verschillende partijen opgetreden”, geeft Sewnandan aan, “PALU, ABOP, NDP, VHP, wij spelen voor een ieder die ons inhuurt.” Barka’s Tazza vraagt SRD 300 voor een optreden van driemaal een kwartier. “ Wij verwelkomen de mensen en spelen nog twee keer tussendoor. Tot nu toe hebben alle partijen gelijk betaald.”

The Melody Makers brassband, bestaat vanaf 2000 en is één van de bekende brassbands onder de partijen, zegt groepsleider Ian Ramadhin trots. De 2015-verkiezingen zijn de derde voor de groep, die al heeft gespeeld voor onder andere V7 partijen, NDP en ABOP. Reclame maken, partijen zelf bellen? Ramadhin lacht. “Nee, sommige van onze leden zijn aangesloten bij de partijen en die vragen ons voor een optreden.” Afhankelijk van het soort optreden, de afstand en locatie geven The Melody Makers een volledige show weg met dansers. De prijs begint bij SRD 350 en als de opdrachtgever het wenst kleedt de groep zich in de partykleding of –kleuren. “Het is geen verplichting.” De brassband speelt verschillende genres en liederen. Partijen of aanwezigen vragen soms speciale nummers aan. Indien gevraagd, oefent de groep de partijliederen en speelt die tussen het normale repertoire. “Tijdens een huisfeestje heb je een kleine groep die mee swingt en zingt. Bij politieke partijen heb je een grote massa en dat geeft je soms kippenvel om de menigte zo los te zien gaan.”

Repertoire aanpassen
“Bij de VHP is het nummer ‘Chal chal mere saathi’ erg bekend en voor de NDP spelen wij meer reggae poku’s, san a president lobi”, vertelt Rewien Gobind van muziekformatie The Beats. “Wij passen voor elke gelegenheid ons repertoire aan. Zo blijf je aantrekkelijk bij het publiek.” The Beats zijn onpartijdig, benadrukt Gobind, en toch “vandaag zing ik hier bij de VHP en dan hoor je ik ben VHP’er, morgen speel ik voor NDP, dan hoor je ik ben NDP’er. Wij weten voor onszelf wat wij zijn, maar tijdens een optreden zijn wij neutraal.” De groep heeft in 2010 al op politieke podia opgetreden. Hij kan moeilijk zeggen of personen vergaderingen bezoeken voor de boodschap of de afterparty. The Beats vraagt SRD 3000 voor vier uren. “Ongeacht wie, iedereen betaalt dit bedrag, want ik moet mijn negen bandleden, het geluid en de benzine betalen.”

Naast de poku, zorgen partijen ook voor andersoortig entertainment zoals Poco Poco dans, Djaran Kepang, Leeuwendans of cabaret optredens. Does Cabaret staat vanaf november 2014 op het podium van Pertjajah Luhur. “Wij zijn gevraagd om op simpele en onze wijze de aanwezigen, in het bijzonder de Javaanse kiezers bewust te maken dat zij niet verdeeld moeten zijn. Wij leggen het belang uit om te gaan stemmen, maar geven geen stemadvies”, vertelt cabaretier Rubesh Kartopawiro. De groep reist met de verkiezingscaravan mee door alle districten. Een optreden van gemiddeld vier uren en de locatie kost ongeveer SRD 1300.
Terwijl de politieke caravans door stad en districten trekken, spelen & zingen muzikanten en politici tot 23 mei 2015 ‘Yeh dosti hum nahin todenge. Todenge dam magar tera saath na chhodenge’ (deze vriendschap zullen we niet breken. Al breekt mijn kracht, ik zal jouw kant nooit verlaten). ‘Ae meri jeet teri jeet, teri haar meri haar ‘ (Mijn winst is jouw winst, jouw verlies is mijn verlies).

Ranu Abhelakh en Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May